От х:

Днес в x:

Астрофизици откриха галактика с "неправилна" черна дупка

Астрофизици са открили галактика, чиято свръхмасивна черна дупка не се намира в центъра, а леко встрани, съобщиха учени от Технологичния институт на Флорида, участвали в изследването, съобщи сп.The Astrophysical Journal Letters.

Обект на изследванията на астрофизиците е галактиката M87, разположена на разстояние 60 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Дева, допълва БТА.

Анализ на данните от наблюдения, получени от орбиталния телескоп на НАСА и Европейската космическа агенция "Хъбъл", показва, че централната черна дупка в галактиката не е точно в центъра, както е според теорията.

Учените предлагат няколко възможни обяснения на този феномен. Според една от версиите, неправилното разположение на черната дупка е в резултат на сливане на галактиката M87 с по-малък съседен космически обект.

По време на такова сливане свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките също се сливат. Получената в резултат на този процес нова черна дупка вече заема ново положение.

Според друг версия, централната черна дупка е била изместена от мястото си от джетовете.

При M87 те са с дължина няколко хиляди светлинни години. Според изследователите, ако откритият ефект се окаже достатъчно разпространен във Вселената, много съвременни теории за космическата еволюция ще трябва да бъдат преразгледани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини