От х:

Днес в x:

Учени уловиха сблъсък на комета със Слънцето

Специалисти по слънчева физика от Калифорнийския университет за пръв път са успели да уловят сблъсъка на комета със Слънцето, съобщава сайтът Space.com, предаде БТА.

Използвайки инструменти от двата идентични апарата STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory), специалистите са проследили приближаването на кометата към Слънцето и са изчислили приблизителното време и място на сблъсъка.

Мисията STEREO за слънчево наблюдение започна през 2006 г. Тя включва два идентични апарата, орбитиращи около Слънцето, които осигуряват стереоскопски изглед към нашата звезда. Изображенията, показващи кометата на път към Слънцето, са получени от наземната Слънчева обсерватория в Мауна Лоа на Хаваите.

"Смятаме, че за пръв път комета е наблюдавана в триизмерното пространство на толкова голяма дълбочина в слънчевата корона", казва Клер Рафърти от изследователския екип.

Кометите обикновено не оцеляват при навлизането си в слънчевата корона. Наблюдаваната комета обаче е успяла да премине през нея и е изчезнала в хромосферата, изпарявайки се при температура от 100 000 градуса по Целзий. Специалистите допускат, че тя е съдържала тежки елементи, които не се изпаряват толкова лесно, и това й е позволило да навлезе на толкова голяма дълбочина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини