От х:

Днес в x:

Учени създадоха изкуствена форма на живот

Американският учен Крейг Венър и екипът му са изградили генома на бактерия и са го вкарали в приемна клетка, за да създадат това, което определят като първата в света синтетична форма на живот, пише в-к "Гардиън".

Експериментът е революционен и прави първата крачка към създаване на организми чрез построяването им, а не чрез еволюция.

Противоречивият подвиг е ангажирал 20 учени за повече от 10 години при цена от около 40 млн. долара, като Венър определи успеха си като "решаващ момент в биологията".

Генетикът коментира, че постижението му поставя началото на нова епоха, в която животът ще бъде създаван, за да помага на човечеството, започвайки с бактерии, които произвеждат биогорива, поглъщат въглероден диоксид от атмосферата и дори произвеждат ваксини.

Въпреки това критиците, включително някои религиозни групировки, заклеймиха работата на учения, като една организация предупреди, че изкуствените организми могат да попаднат извън контролираната среда и да предизвикат екологичен хаос, или да бъдат превърнати в биологични оръжия. Други обвиниха Вентер, че влиза в ролята на Бог.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини