От х:

Днес в x:

Членове на „Атлантис” направиха първата си разходка в Космоса

снимка: Reuters, архив

Приключи първата космическа разходка на двама от членовете на екипажа на совалката „Атлантис", предадоха световните агенции. По време на излизането в открития космос астронавтите Гарет Рейсман и Стивън Боуън монтираха на централния модул на МКС "Юнити" радиоантена, която ще бъде резервна връзка между станцията и наземните центрове за управление на полетите.

Освен това двамата астронавти монтираха и платформа за складиране на инструменти, която в бъдеще ще бъде използвана от намиращия се на МКС канадски робот "Декстър", предаде АП. Рейсман и Боумън разхлабиха и болтовете на шест слънчеви батерии, които ще бъдат подменени по време на другите две излизания в открития космос на членове на екипажа на совалката, пише БТА.

Два часа след началото на космическата разходка на МКС възникна проблем с електрозахранването и се изключиха мониторите, чрез които се наблюдават действията на роботизираната ръка на станцията. Проблемът с електрозахранването не застраши живота на двамата астронавти, но удължи с един час излизането им открития космос, което продължи над седем часа.

На 14 май совалката „Атлантис" с шестима астронавти на борда се отправи в 21.20 ч. българско време днес за последен път в космоса. От космодрума „Кейп Канаверал" беше извършено последното й изстрелване в историята на програмата на НАСА „Космическа Совалка". Два дни по-късно „Атлантис" се скачи с МКС в 14.28 ч. по Гринуич, (17.28 ч. бълг. време) на 354 км над Тихия океан. НАСА изтъкна, че последните маневри за доближаване са били много деликатни, тъй като МКС и совалката са се движили със скорост 28 000 км/час.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини