От х:

Днес в x:

„Атлантис" пое за последен път към Космоса

Снимки: Reuters

Совалката „Атлантис" с шестима астронавти на борда се отправи в 21.20 ч. българско време снощи за последен път в космоса. От космодрума „Кейп Канаверал" беше извършено последното й изстрелване в историята на програмата на НАСА „Космическа Совалка"", съобщиха световните агенции.

Предвижда се полетът на совалката да продължи 12 дни, по време на които са планирани три излизания в открития космос (всяко с продължителност над шест часа). Основната задача на „Атлантис" е да достави на Международната космическа станция (МКС) руския модул МИМ-1 „Рассвет", който ще бъде скачен със станцията. Масата му е 7900 кг. На МИМ-1 ще бъдат извършени серия от научни експерименти, пише БТА.

Броени часове преди старта екипажът на кораба, съставен този път само от мъже, все опитни астронавти, позира за шеговита снимка и си устрои пищно пиршество.

Шестимата астронавти в историческия последен полет на „Атлантис" надянаха бели ризи, смокинги в черни и сини тонове и завързаха на врата си папионки. После те се събраха около маса със синя покривка и позираха за снимка, която веднага беше качена в сайта на НАСА, предаде ДПА. По време на пиршеството шестимата астронавти се заситиха с богата закуска, съставена от стекове, пържени картофки, сандвичи и чийзбургери, уточнява АП. След това астронавтите свалиха елегантното облекло и облякоха астронавтските си екипи в оранжев цвят, а после се качиха в совалката. Екипажът е съставен от един британец и петима американци. Командир е Кен Хам, който е на 45 години, припомня АФП.

„Атлантис" е четвъртата совалка на НАСА, която изпълнява мисии в космоса. След катастрофите на „Чалънджър" и „Колумбия", тя е една от трите напълно действащи совалки на САЩ. Другите две са „Дискавъри" и „Индевър". Около 40 000 души се стекоха вече на космодрума, за да проследят последното излитане на „Атлантис". До края на годината прощални полети ще имат и другите две американски совалки „Дискавъри" и „Индевър", припомня АП. След което 30-годишната програма за совалките на НАСА ще приключи. 

Първия си полет „Атлантис" извършва на 3 октомври 1985 г. Сегашната, последна мисия на совалката, е 32-рата в историята й. Днешното й пътуване ще бъде нейната 32-ра мисия. Това ще е общо 132-ри полет на американски совалки. Мисията на „Атлантис" ще трае 12 дни. При завръщането си на земята на 26 май совалката „Атлантис" ще бъде поддържана в готовност за полет, в случай че на орбиталната станция възникне аварийна ситуация и трябва да се спасява екипажът й.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини