От х:

Днес в x:

Мистерия: Юпитер се лиши от характерен пояс

Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, неочаквано и необяснимо за астрономите се лиши от един от своите характерни пояси, а именно Южния екваториален пояс от тъмни облаци около известното Голямо червено петно, съобщи "Дейли мейл".

Поясът, който бе видим дори с най-обикновен оптически уред, е бил наблюдаван в продължение на много столетия.

Сега той на практика напълно е изчезнал, а на негово място има петно, допълва БТА.

Според експертите именно това петно показва, че той наистина е изчезнал, а не е скрит от замъгляване в по-високите слоеве на атмосферата.

В края на миналата година поясът все още е можел да бъде видян, а след това планетата Юпитер е била закрита от Слънцето в продължение на три месеца.

След като отново се появила, се оказало, че поясът е изчезнал. Журналистът и любител астроном Боб Кинг, известен като АстроБоб, бил един от първите, който забелязал странния феномен.

Според него да видиш Юпитер без Южния екваториален пояс е все едно да видиш Сатурн без кръговете или иначе казано това се възприема като аномалия. Не за първи път странното явление е факт. Юпитер губи и отново възстановява един от поясите си на всеки 10 от 15 години, въпреки че причината за това остава загадка за учените.

Планетата ще бъде най-близо до Земята на 24 септември, когато желаещите ще могат да я видят в новия й вид без пояса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини