От х:

Днес в x:

Откриха най-отдалечения галактичен куп

Германски и японски астрофизици с помощта на телескопа "Субару" на Японската национална астрономическа обсерватория в Хавай откриха най-отдалечения галактичен куп, разположен на 9,6 милиарда светлинни години от Земята, съобщи РИА "Новости", цитиран от БТА.

Сега учените наблюдават купа такъв, какъвто е бил само неколкостотин милиона години след Големия взрив, заяви за агенцията д-р Алексей Финогенов от германския Институт по извънземна физика "Макс Планк", един от авторите на изследването.

Финогенов, заедно с японски колеги от университети на Токио и Киото, с помощта на инфрачервената камера MOIRCS, монтирана на 8,2-метровия телескоп "Субару", са определили разстоянието до галактичния куп и са получили убедителни доказателства, че той наистина се състои от галактики, свързани с гравитационно взаимодействие. Тези галактики се намират толкова далеч, че заради доплеровите изкривявания излъчването им е преминало в невидимата за очите инфрачервена област на спектъра.

Според Финогенов галактиките, влизащи в купа, "изглеждат" много по-стари от възрастта си. По всяка вероятност предшествениците им са т.нар. "ярки субмилиметрови галактики".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини