От х:

Днес в x:

Икономиката тръгва нагоре през лятото

През третото и четвъртото тримесечие на тази година икономиката на страната ще се възстанови и във втората половина растежът ще достигне средно 2 на сто. Това прогнозира вчера председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, предаде Монитор.

Общо за 2010 г. икономическият ръст ще бъде 1 %, каза той. България е на път да преодолее първата циклична криза в най-новата история на страната. Въпреки това и през първите три месеца има спад в икономическия растеж с нови 3%, което обаче е доста под резултатите от последното тримесечие на 2009 г. От началото на тази година има сигнали, че българската икономика преодолява най-тежките моменти от кризата и търси възможности за излизане от нея. През второто тримесечие ще има около нулев растеж, а през третото и четвъртото тримесечие стопанството ще се събуди, сочи анализът на ЦИР.

Бизнес климатът през април дава добри показатели на възстановяващото се доверие в промишлеността, което доказва, че второто тримесечие ще бъде разделното между спада и новия растеж. Положителните новини в нашето стопанство се дължат на нарастването на износа. Именно експортът става основен генератор за излизането от кризата заради подобрения климат в страните от ЕС. В същото време дефицитът по търговското салдо ще бъде около 400 млн. лева, което е два пъти по-малко в сравнение с предходната година.

Нашите фирми са успели в условията на криза да се преориентират към пазарите извън общността, сочи докладът. Данните показват, че експортът към трети страни е нараснал с 40 на сто.

В същото време чуждестранните инвестиции остават на притеснително ниско ниво, каза Прохаски. През 2010-а ще имаме най-слаб приток на чуждестранни вложения. Тази ситуация е ехо от кризата в страната и от прекратяването на редица инвестиционни проекти. За 2010-а трудно ще достигнем 2-2,5 млрд. евро за цялата година.

Инфлацията ще бъде около 2,5 - 3 на сто, прогнозират експертите от ЦИР. Нивото на безработицата, което се запазва под психологическата граница от 10%, също дава положителни сигнали. Няма признаци, че в страната ще има безработица, която ще надхвърли значително това ниво.

Страната излиза от цикличната криза, но заедно с това има признаци за структурна криза в нашата икономика, която не позволява висок растеж дори при положителен стопански климат в целия ЕС, предупредиха от Центъра за икономическо развитие. Необходимо е бизнесът да развие промишленото производство, а държавата да създаде подходящите условия за привличане на инвестиции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини