От х:

Днес в x:

Планета изненада учените

Американски астрономи от Университета на Централна Флорида са установили, че съставът на атмосферата на планетата GJ 436b не съответства на съществуващите теории за образуване на планети, съобщи сп. "Нейчър", цитиран от БТА.

Специалистите с помощта на инфрачервения орбитален телескоп "Спицър" са анализирали състава на атмосферата на планетата GJ 436b, която кръжи около звездата GJ 436 в съзвездието Лъв. Размерът на планетата е сравним с този на Нептун, а температурата на повърхността й е около 527 градуса по Целзий.

Според съвременните представи за механизма на образуване на космическите обекти в атмосферата на подобни планети трябва да се съдържа много метан и относително малко въглероден окис. Данните, получени с телескопа "Спицър" обаче показват обратното разпределение на газовете. Нещо повече, съдържанието на метан в атмосферата е около 7000 пъти по-малко, отколкото се предсказва теоретично.

Засега учените не могат да обяснят причината за необичайните свойства на GJ 436b. Разпределението на метан в атмосферата на планетите е много важен параметър за астрономите. Газът се отнася към т.нар. биомаркери - съединения, чието наличие увеличава шансовете на небесното тяло да има живот.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини