От х:

Днес в x:

До 2011-та Хасково с приют за кучета за 150 000 лв.

През 2011-та такива гледки трябва да изчезнат от улиците на Хасково

До 2011-та година в Хасково ще бъде изграден приют за бездомни кучета по всички европейските изисквания. Проектът вече е изготвен, търси се финансиране. Всички оперативни програми, по които може да се кандидатства обаче в момента са затворени и това е причината строежът още да не е започнал, уточниха от пресслужбата на местната община. Приютът ще е в местността Идимирли. Това е по пътя от хасково за Узунджов, така наречената узунджовска. 2011-та година пък е крайният срок, до който всяка община трбява да има приют за бездомни кучета. Ако такъв няма след този срок или пък има, но въпреки това из града шестват безпризорни кучета, се налагат глоби на кметовете.

Приютът ще бъде със 7 клетки, зала за обезпаразитяване, манипулационна и операционна. В него ще работят квалифицирани специалисти по отглеждане на животни и ветеринарни лекари. Била е постигната договореност с австрийската природозащитна организация 2 пъти годишно нейни специалисти да идват в Хасково, за да кастрират уловените кучета. Третирането на безпризорните приятели на човека ще е съгласно приетия през 2008-ма година Закон за закрила на животните. Първоначално заложените в него срокове за общински приюти бяха до 2009-та, но впоследствие гратисният период бе удължен до 2011. По мнението на природозащитници изграждането на модерен приют ще струва около 150 хиляди лева.

Австрийци ще извършват кастрацията със собствено оборудване

Ако бъде изграден това ще бъде и единствения приют в областта. Доскоро имаше изолатор в Димитровград, но бе затворен, защото не отговаряше на европейските изисквания.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини