От х:

Днес в x:

Христос Воскресе!

Вярващите напират да си запалят свещта от благодатния огън. После той се носи в дома за здраве и плодородие през годината

Христос Воскресе. Синът Божи се роди отново, след зловещото си разпване на кръст Той умъртви смърта и се върна за да напомни: Аз съм Възкресението и Живота. Който вярва в мен, и да умре ще оживее.

Думите бяха многократно повтаряни в хасковските храмове, които дори и след полунощ бяха претъпкани с народ. По обичая, всеки искаше да запали свеща си от благодатния огън. На Великден, църковния огън има свещена сила. Смята се, че това е небесен огън спускан свише в Божи гроб-Йерусалим. Частица от този благодатен огън пристиган в България от светите местта.

Тази нощ, аудиторията в храмовете сякаш бе в двата полюса-възрастни и много млади, дори тинейджъри и деца. Някои бяха подходящо облечени за случая/сн.4/. Други въобще не обръщаха внимание на тленното и не откъсваха поглед от свещениците и иконите. В двете най големи църква, Света Богородица и свети Архангел Михаил, почти напълно липсваха млади семействата с деца.

Златоустовата литургия, ще бъде отслужвана до ранните часове на деня. Специално причастие ще получат тези, които са спазвали стриктно най-строгия църковен пост-Великденския.

Най-мъничките се забавляваха с хората на служба

Възкресение в душите и светлина в очите! Честит празник християни!

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини