От х:

Днес в x:

Днес отбелязваме Световния ден на тютюнопроизводителите

Днес отбелязваме в цялата страна Световния ден на тютюнопроизводителите!

На 28 октомври 1492г. Христофор Колумб достига бреговете на остров Куба при първата експедиция за търсене на западен път към Индия. На този ден той се сблъсква с един обичай, който само няколко века по-късно ще стане един от най-разпространените в цяла Европа. Става дума за пушенето на тютюн, на което великият мореплавател става свидетел, посещавайки едно от многобройните индиански селища.

Интересът сред екипажа на Колумб към този странен за тях обичай бил значителен и именно те пренасят тютюна за първи път в Европа. Макар още в края на XV и началото на XVI век в Испания и Португалия да се появяват първите тютюневи насаждения, масовото му разпространение на Стария континент се отлага с няколко века. Главната причина затова е, че първоначално инквизицията го забранява, смятайки го за магьосничество.

През XVII век тютюнът вече е масово разпространен, а броят на използващите го нараства значително. Мнозина дори му преписват лечебни свойства, което допълнително улеснява разпространението му и в другите континенти.

По земите на днешна България тютюнът е познат от повече от 250 години. За големи региони и общности растението се е превърнало в начин на поминък, традиции и култура. В сегашно време чрез цялата верига на доставки – от наука, през тютюнопроизводство, търговия и първична преработка, до производството и реализация на крайния продукт, както и чрез неговото облагане с данък и акциз, секторът осигурява огромна трудова заетост на научните среди, земеделските производители и свързани с тях звена, преработвателите и индустрията. От налози върху продуктите приходите в бюджета на страната ежегодно надхвърлят 3 милиарда лева. През миналата 2023г. те са над 3,5 милиарда.

Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010) е член на Международна асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA) от цял свят, в която съгласно устава членуват: Аржентина, Азербайджан, Бразилия, България, Китай, Колумбия, Доминиканска република, Корея, Гърция, Индия, Индонезия, Италия, Ливан, Малави, Северна Македония, Пакистан, Филипини, Република Южна Африка, Танзания, Тайланд, САЩ, Виетнам, Замбия и Зимбабве. Заедно с тези държави представляваме и защитаваме интересите и прехраната на над 30 милиона тютюнопроизводители от пет континента – Азия, Африка, Европа, Северна и Южна Америка.

Представителите на тези държави през 2013г. решихме, „28 Октомври – Световен ден на тютюнопроизводителите“ да стане наш празник, отбелязвайки го всяка година чрез кръгли маси, семинари, изложения, адресиране на петиции, декларации и други форми и инициативи

Във връзка с това, на 31.10.2024г. (четвъртък) от 13:00ч. в ИНСТИТУТ ПО ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ, с. Марково, обл. Пловдив, НАТ-2010 организира събитие, на което са поканени тютюнопроизводители от цялата страна, търговски представители и преработватели, Министър (МЗХ) д-р Георги Тахов, Областен управител (Пловдив) г-жа Янчева и други.

Поздрави,

Цветан Филев / Председател на УС на НАТ-2010

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини