От х:

Днес в x:

Президентката на Грузия не призна резултатите от изборите и призова за протести

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори в страната. Заедно с това тя призова гражданите да излязат на протест пред сградата на парламента в столицата Тбилиси.

Новината идва, след като избирателната комисия обяви управляващата проруска партия „Грузинска мечта“ за победител във вота, който се проведе през уикенда. Според оповестените резултати управляващите събират 54,8% подкрепа. Тяхната победа означава отдалечаване на страната от присъединяването към Европейския съюз и Запада.

Почти всички опозиционни партии в страната отказаха да признаят резултатите от изборите.
„Искам да поканя всички вас утре вечер в седем часа на [булевард бел. ред.] „Руставели“, за да обявим заедно пред света и пред себе си, че не признаваме тези избори“, каза по време на брифинг в неделя Зурабашвили. По думите ѝ страната е била жертва на „специална руска операция“ и „хибридна война“.

Зурабашвили каза още, че липсата на съпротива би означавало загърбване на европейския път на страната и „подчинение“ на Русия.

По време на пресконференцията си в неделя Зурабашвили не представи доказателства, за да подкрепи твърденията си, че изборите са били откраднати.

Наблюдателите на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), НАТО, Съвета на Европа и Европейския парламент излязоха с обща позиция, според която провеждането на изборите е било „помрачен от неравностойно състезание, натиск и напрежение“.

Техните представители съобщиха още за руска дезинформационна кампания и конспиративни теории, които са „целели да манипулират вота“. Наблюдателите твърдят, че пред избирателните секции е имало също и камери на управляващите, както и техни представители, което е увеличило възможността за контролиран вот.

От ОССЕ описват случаи на купуване на гласове, двукратно гласуване, физическо насилие и сплашване по време на изборния ден.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за пълна проверка на сведенията за нарушения и призова „лидерите на Грузия да спазват върховенството на закона“.

Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел поиска бързо и прозрачно да разследва предполагаемите нередности по време на вота.

В същото време стана ясно, че унгарският премиер Виктор Орбан, който е най-приближеният до Владимир Путин европейски лидер, ще посети Тбилиси по-късно в понеделник. Той беше един от първите, които честитиха изборната победа на „Грузинска мечта“ в неделя.

„Грузинска мечта“ управлява страната от 12 години. Парламентарните избори се проведоха след като преди месеци в Грузия имаше масови протести срещу приетия закон за т.нар. чуждестранни агенти, който критиците наричат руски закон заради сходството му с подобен текст в Русия, който се използва за репресии.

Приемането на закона блокира пътя на страната към присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС). Приет беше и закон, който ограничава правата на ЛГБТ общността, който също беше критикуван от‘ ЕС.

Русия нападна Грузия през 2008 г. с фалшиво оправдание, че трябва да защити населението в отцепилите се грузински региони Абхазия и Южна Осетия. Това се случи само месеци след като Тбилиси заяви намерение за членство в НАТО.

Това се случи по време на управлението на президента Михаил Саакашвили, който днес се намира в затвора.

След началото на руската инвазия в Украйна, Тбилиси отказа да се включи в санкциите срещу Москва и отказа да предостави военна помощ на Киев.

От години опозицията обвинява „Грузинска мечта“, че отдалечава Грузия от Запада и тласка все повече към орбитата на Русия.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    браво
    1 0
    15:05, 28 окт 2024
    защо така жените са по силни в такива моменти
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини