От х:

Днес в x:

АПС спечели в Минерални бани, ДПС-НН победи в Стамболово и Маджарово

От трите общини в област Хасково с кметове от някога единното ДПС коалиция „Алианс за права свободи“ (АСП) печели единствено в община Минерални бани. Това сочат сумарните данни от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК). В другите две общини с преобладаващо турско население - Стамболово и Маджарово, победител във вота е коалиция „ДПС – Ново начало“, съобщи БТА.

ДПС се разцепи в началото на юли тази година, когато настъпи разрив в отношенията между почетния председател на партията Ахмед Доган и съпредседателят Делян Пеевски, който бе и председател на парламентарната група. Конфликтът се задълбочи с изключването на 17 депутати от парламентарната група на 11 юли. Това доведе до разединение и в структурите по места в цялата страна и така „роенето“ роди две отделни политически формации за сегашния вот. 

Сега резултатите в община Маджарово показват, че в нито една от 15-те образувани секции АСП няма резултат, с който да превъзхожда „ДПС-Ново начало“. Нещо повече - в секциите в селата Бориславци, Ефрем, Румелия, Сеноклас и Горно поле в урните не е постъпила нито една бюлетина за АСП, сочат данните от протоколите на СИК.

В община Стамболово има разкрити 30 секции. Привържениците на Доган имат превъзходство в четири от тях – в селата Воденци, Долно Черковище, Долно поле и в Пътниково, а в село Силен съществува пълен паритет – по 50 на 50 гласа за двете формации.

Общинските кметове и в двете общини Ерджан Юсуф в Маджарово и Аднан Йълдъз в Стамболово заявиха твърдата си подкрепа за Делян Пеевски, който е и водач на листата на „ДПС-Ново начало“ в област Хасково.

За разлика от кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер, който е поддръжник на Ахмед Доган. Срещу него започна наказателно дело за участие в организирана престъпна група за злоупотреба с европейски средства.

На практика Искендер прекара първата седмица от предизборната кампания в следствения арест, а останалите три – под домашен арест.

Окончателните резултати за община Минерални бани обаче са 1388 гласа за АСП и 1126 гласа за „ДПС-Ново начало“. В девет от 16-те секции АСП има по-висок резултат от опонентите си, в останалите седем води „ДПС-Ново начало“. Особено голяма е разликата между двете формации в полза на АСП в родното село на Искендер Сърница – 292 на 62 гласа.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини