От х:

Днес в x:

Путин предупреждава НАТО да не изпраща далекобойни оръжия

Руският президент Путин изрази надежда, че Западът е чул предупрежденията му за опасността от пряка война с НАТО, ако Алиансът позволи на Украйна да използва далекобойни оръжия срещу Русия.

Руският президент Путин изрази надежда, че Западът е чул предупрежденията му за опасността от пряка война с НАТО, ако Алиансът позволи на Украйна да използва оръжия с далечен обхват срещу Русия.

На въпрос на журналист от руската държавна телевизия дали Западът е отговорил на предупреждението му, Путин заяви: „Не са ми казали нищо по този въпрос, но се надявам, че са го чули“. Според него украинските войници не могат да използват тези оръжия сами, а само с помощта на специалисти от страните от НАТО, тъй като за това е необходимо космическо разузнаване, с каквото Украйна не разполагала.

Искания за далекобойни оръжия

Украинският президент Зеленски отдавна настоява пред западните съюзници да му позволят да разположи западни ракети с по-дълъг обсег на действие. В средата на септември Путин заяви, че одобрението на Запада ще промени значително характера на конфликта. То би означавало, че „държавите от НАТО ще воюват с Русия“, заяви руският президент.

Малко по-късно президентът на САЩ Байдън и британският премиер Стармър се споразумяха да отложат решението за използване на далекобойни западни оръжия срещу цели в Русия. По-късно Байдън омаловажи предупреждението на Путин, а представители на американското правителство обясниха, че тези оръжия ще имат само ограничено значение за Украйна.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини