От х:

Днес в x:

Сдружение „Омега“ проведе младежка инициатива за безопасно движение на пътя

Изображение 1 от 4

    В духа на социалната отговорност и с цел повишаване на пътната безопасност, на 20 октомври 2024 г. на картинг пистата в Хасково се проведе младежката инициатива „Младежка инициатива за безопасно движение: Картинг симулация и първа помощ“, част от проекта „Гласът на Кърджали: младежки идеи за гражданска активност“ на сдружение „Омега“. Събитието е финансирано по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025) и имаше за цел да повиши осведомеността и отговорността на младите шофьори и пешеходци относно безопасното поведение на пътя.

    Статистиката за 2022 г. показва тревожни данни за загинали млади хора в пътнотранспортни произшествия, което прави подобни инициативи особено важни за промяна в културата на шофиране и обществената отговорност. С това събитие сдружение „Омега“ отговори на потребността от повишаване на гражданската активност и отговорността на младите хора по въпросите за безопасността на движението и пътната култура.

    Основното събитие на деня бе картинг симулацията, която предложи на участниците възможност да усетят реални условия за управление на превозно средство при различни скорости и пътни условия. Чрез тези симулации младите хора се убедиха в значимостта на контрола и отговорното поведение на пътя, като осъзнаха рисковете, свързани с превишаването на скоростта и неспазването на правилата.

    Паралелно с картинг симулациите, Българският младежки червен кръст (БМЧК) проведе обучителен курс по първа помощ, в който участниците научиха основни техники за реагиране при пътнотранспортни инциденти, включително при кръвотечения и фрактури. С реалистични демонстрации и практическо обучение младите хора придобиха ценни умения, които могат да се окажат решаващи в критични ситуации.

    Събитието събра 30 младежи от област Кърджали, които изразиха благодарността си за предоставената възможност да участват в симулациите – едновременно полезни и забавни. Участниците заявиха своята готовност да се включат и в предстоящите дейности по проекта, които ще обхванат обучения, младежки театър и арт работилници.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини