От х:

Днес в x:

Най-много изборни секции в чужбина ще се разкрият в Истанбул и Бурса

За парламентарните избори днес в района на Истанбул ще бъдат разкрити 51 избирателни секции, а в района на Бурса – 49. Това са близо две трети от секциите, които ще бъдат разкрити в Турция, чийто брой е 168. Мегаполисът Истанбул и град Бурса са от компетенцията на генералното консулство на България в Истанбул и консулската канцелария в Бурса. Броят на секциите е почти същият с предходните избори през юни т.г., когато бяха 99. Това заяви генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев в разговор специално за БТА.

По думите му Истанбул и Бурса са районите с компактен брой изселници, които са и гласоподаватели на изборите за народни представители в Народното събрание на България.

В Турция няма официална статистика за броя на избирателите с българско гражданство, които имат право да участват в парламентарния вот, понеже са двойни граждани. Броят им се определя според данните от изселническите дружества. Приема се, че са около 500 хиляди на територията на Турция.

“Според изселническите организации над 100 хиляди души са базирани в района на Истанбул, а в района на Бурса около 120-130 хиляди. Изселниците с българско гражданство в Турция са значителен контингент гласоподаватели зад граница и представляват сериозен потенциал”, посочи българският генерален консул.

На въпрос как оценява гласуването с машини на избирателите в Турция, консулът заяви: “В изборните секции за вота в неделя ще има машини за гласуване, като бройка те ще бъдат по-малко от предходните избори – сега ще са 20 в района на Истанбул и 26 в района на Бурса, или общо 46. Моето впечатление е, че нашите изселници се справят много добре. В голяма част, както ние ги наричаме – „тежките натоварени секции“, т.е.там, където са по-компактни изселническите общности, виждаме, че гласуването с машини се наложи като форма, дори предпочитана. Предполагам, че и сега ще бъде така. Всички избори имат много общи неща, но винаги има и някаква специфика“.

Каква? – ще стане ясно след приключване на изборния ден. В часовете, определени за гласуване от ЦИК, няма часова разлика между Турция и България.

В разговора генералният консул наблегна на усилията, които се полагат за това щото всички избиратели с българско гражданство в Турция да могат спокойно и нормално да упражнят правото си на вот.

“В това отношение имаме разрешение и пълното съдействие на турската държава в лицето на валиите, каймакамите (околийските управители), кметовете за разкриване на изборни секции на всички места, където имаме желание, и широкото съдействие от изселническите организации. С тях работим основно, защото те са хората по места, които осигуряват оборудването на секциите в тясно сътрудничество с местните власти, сигурността на хората, на изборните секции, опазването на бюлетините е поверено на турските сили по сигурността. В целия този процес ние сме свързващото звено, за да може тази организация да се приложи на практика. И винаги сме получавали исканото съдействие”, посочи той.

Над 95 процента от изборните секции ще се помещават в училищни сгради. Ден преди вота – в събота, се предвижда да бъдат инсталирани машините за гласуване в изборните секции.

В Истанбул и Бурса очакват около 100 членове на СИК от България – от всяка политическа партия, както и по един представител на Външно министерство във всяка една секция.

Около 85 процента от съставите на всички тези 100 секции са комплектовани. Имаме и готовност, ако в последния момент се получи някъде липса на членове на СИК, каза Васил Вълчев.

В Турция не се правят социологически проучвания за нагласите на избирателите с българско гражданство за парламентарните избори в България. Но изселническите организации, избирателите внимателно следят процесите и социологическите проучвания в България, които може да служат за основа на предпочитанията им.

Прави впечатление, че в последно време доста активно представители на политически партии и лидери посещават изселниците.

„Логично и съвсем нормално е, тъй като, както отбелязахме, изселниците български граждани в Турция са сериозен потенциал“, обобщи генералният консул на България в Истанбул.

По данни на ЦИК от Турция са били изпратени по електронен път 18 500 заявления за гласуване в неделя, повечето от Истанбул и Бурса. Но право на гласуване имат и онези, които не са подали предварително заявления.

На предходните избори през юни т.г. в Истанбул и Бурса гласуваха около 27 хиляди души.

Източник: БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини