От х:

Днес в x:

Безработни:За една и съща работа в големите градове плащат повече

В Смолян безработицата остава стабилна през последните месеци, показват данни на местното Бюро по труда. Въпреки че равнището на безработица в областния град се запазва около 6%, значителни различия се наблюдават между заетостта в по-малките населени места в региона и в самия град Смолян. В същото време работодателите изпитват сериозни затруднения в намирането на квалифицирани служители.

Сезонната работа в Пампорово се отразява сериозно на безработицата в региона. През есенните и зимните месеци броят на заетите се увеличава благодарение на курортния сезон и обектите в ски курорта, но през пролетта, когато сезонните позиции отпадат, нивото на безработица отново се покачва.

Снежана Орлова, директор на Бюрото по труда в Смолян, обяснява:

„Около ноември и декември безработицата намалява драстично заради заетостта в Пампорово и зимните обекти, но през пролетта се увеличава отново заради освобождаването на заетите лица от тези сезонни позиции.“

Ситуацията е особено тежка за по-малките населени места в района, където възможностите за работа са значително по-ограничени. Орлова отбелязва, че безработицата в Смолян е около 6.2%, докато в съседни общини като Чепеларе, Баните и Рудозем нивото достига 7.1% поради ограничените възможности за заетост.

Различия в заплащането между градовете

Голямо предизвикателство пред търсещите работа е значителната разлика в заплащането за една и съща позиция в различни градове. Мнозина, като Красимира Ангелова от Смолян, споделят, че за една и съща работа, за една и съща позиция, дори в една и съща компания , заплатите в по-големите градове са значително по-високи.

„Аз съм възмутена, защото в Пловдив за същата работа заплащането е значително по-добро. Тук ми казват, че „за региона толкова“. Щом е така, ще потърся себе си другад,къде оценяват усилията ми.Всеки рабботи за пари и щом даваш всичко от себе си, би трябвало и труда да е оценен.“

Този феномен поражда неудовлетворение сред мнозина търсещи работа в района и ги насърчава да обмислят преместване в други населени места, където заплатите са по-конкурентни.

Същевременно работодателите в Смолян се борят с трудности в набирането на квалифицирани кадри, въпреки усилията им да предлагат добро заплащане. Липсата на квалифицирани кадри често ги принуждава да наемат необучени работници, които след това преминават през вътрешни обучения.

Марияна Янчева, работодател от Смолян, споделя:

„Налага се да търсим хора с желание за работа, независимо от квалификацията им, и да ги обучаваме..“

Смолянска област е  в дъното по размер на заплатите в страната.

Според статистиката, средната работна заплата в Смолянска област е 1466 лева, което я поставя сред регионите с най-ниски възнаграждения в България. Единствено в Благоевград се отчитат по-ниски стойности. Тези данни подчертават финансовото неравенство между по-големите и по-малките населени места и обясняват защо толкова много жители на Смолян се насочват към работа в други региони или големите градове, където техният труд е по-добре оценен.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини