От х:

Днес в x:

Тайният живот на римските императори и Помпей: нови разкопки по Viasat History

Този ноември най-добрият ТВ канал за история, Viasat History, проследява най-големите разкопки на Помпей от едно поколение насам. Поредицата в три части „Помпей: нови разкопки“ дебютира на 4 ноември в 20:45 часа.

Известната класицистка Мери Биърд изследва какво е било да си император на Рим и ни отвежда зад дворцовите стени, за да ни разкрие скрития свят на римския императорски начин на живот. „Тайният живот на римските императори“ е с премиера на 7 ноември в 20:45 часа.

„Жените шпиони от Втората световна война“ разказва историите на талантливи шпионки, преодолели съществуващия сексизъм и залагали живота си на карта за своите държави. От 2 ноември, всяка събота от 22:00, в шест епизода.

Неделите пък са посветени на филми за убийството на американския президент Дж. Ф. Кенеди.

Тайният живот на римските императори с Мери Биърд

Четвъртък 7 ноември в 20:50 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Жанр: Документален/ древна история/ археология/ експедиции

Оригинално заглавие: Secret Lives of the Roman Emperors with Mary Beard

Година: 2023

Известната класицистка Мери Биърд изследва какво е било да си император на Рим и ни отвежда зад стените на двореца, за да ни разкрие скрития свят на римския императорски двор и начин на живот. Дешифрирайки редки оцелели надписи и артефакти от императорската епоха, докато изследва епични места, като императорския дворец на хълма Палатин в Рим, огромната вила на Адриан в Тиволи и дори подводните руини на двореца за развлечения на Клавдий в залива на Неапол, Мери ни дава своите уникални прозрения за живота на императорите - от домовете и обкръжението им до сексуалния живот и здравето им. Разкрива също защо тези най-могъщи мъже в древния свят са били застрашени от убийство в собствените си дворци и как с абсолютната власт идва абсолютната параноя.

Помпей: нови разкопки

Премиера в три поредни вечери от понеделник 4 ноември в 20:45 ч.

Брой епизоди: 3 x 60 мин.

Жанр: Документален/ древна история/ археология/ експедиции

Оригинално заглавие: Pompeii: The New Dig

Година: 2024

Този забележителен документален сериал проследява най-големите разкопки на Помпей от едно поколение насам. С ексклузивен достъп до днешните археологически и криминалистични методи, той разкрива също нови данни за случилото се с оцелелите, чиито имена се знаят, и чрез безпрецедентен генетичен портрет на Помпей проследява техните съвременни потомци, живеещи в Италия. Разказан чрез кинематографично заснети истории за открития със завладяващ състав от археолози и експерти, сериалът разкрива изобилие от заровени тайни и неразгадани мистерии, които чакат да бъдат открити под вулканичната пепел.

Жените шпиони от Втората световна война

Премиера от събота 2 ноември в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ военен/ шпионски/ биографичен

Оригинално заглавие: Female Spies of WWII

Година: 2023

Този сериал разказва историите на талантливи шпионки, преодолели съществуващия сексизъм и залагали живота си на карта за своите държави. Тяхната шпионска дейност помага за обръщане на хода на Втората световна война - спускани зад вражеските линии, те провеждат строго секретни мисии, събират важна разузнавателна информация, контрабандират хора и доставки и дори извършват убийства. Шпионите са преследвани, залавяни, измъчвани и екзекутирани за усилията си. Всеки епизод се фокусира върху множество жени в конкретна военна зона или период от време и се задълбочава в техните завладяващи истории.

Рубрика: Недели, посветени на убийството на Дж, Ф. Кенеди

Всяка неделя през ноември от 22:00 ч.

Изминаха 61 години, откакто президентът Джон Ф. Кенеди беше смъртоносно прострелян по време на преминаването на президентския кортеж през площад "Дийли" в Далас, Тексас. Избрахме три жизненоважни документални филма, които навлизат по-дълбоко в точните събития от този съдбоносен ден. Рядко виждани архивни кадри, разкази на свидетели, наскоро публикувана документация и ново проучване върху домашния филм на Ейбрахам Запрудър от събитието предлагат нов поглед и възможност за размисъл върху деня, който промени историята на САЩ.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини