От х:

Днес в x:

Отпускат 5.5 млн. лв. за решаване на проблеми с водата в 13 села в Хасковско

5 506 600 лева ще бъдат отпуснати от държавата за решаване на проблемите с водата в 13 села в Хасковска област. Това става с решение на Министерски съвет след отправено искане от областния управител Мехмед Атаман, съобщиха от Областна администрация.

Със средствата ще бъде обновена водоснабдителната система „Брягово“, обхващаща територията на три общини в региона - Хасково, Харманли и Симеоновград. Тя играе ключова роля в осигуряването на водоснабдяването на селата Брягово, Поляново, Александрово и Константиново. По водопроводите, изграждани в периода 1963 – 1973 г., често възникват аварии, които водят до продължителни прекъсвания на водоснабдяването и до значителни загуби на вода.

С реализацията на дейностите по реконструкция на водопроводите ще се постигне трайно решение на проблемите с водоснабдяването на засегнатите населени места и повишаване на ефективността на водоснабдителната система.

На 12 октомври 2024 г. в село Брягово бе проведен мирен граждански протест, породен от честите проблеми с водоподаването в региона и липсата на редовно водоснабдяване. В отговор на тези проблеми, областният управител свика работна среща с управителя на ВиК инж. Ненко Дервенков, на която бяха обсъдени належащите мерки.

На 23 октомври 2024 г., Министерски съвет одобри депозирано искане на областния управител, относно необходимостта от финансиране в размер на 2 200 000 лв. за община Хасково за изграждане на допълнително водоснабдяване за населени места с нарушено водоподаване – Текето, Долни Големанци, Зорница, Горно Войводино, Мандра, Козлец, Широка поляна, Николово и Елена.

„Одобрените доклади от страна на Министерски съвет е важна стъпка към осигуряването на необходимото финансиране за решаване на проблемите с водоснабдяването в нашия регион“, заяви областният управител Мехмед Атаман.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини