От х:

Днес в x:

Ремонтираният хидроагрегат на ПАВЕЦ „Чаира“ е пред проби за пускане в началото на 2025 г.

В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в експлоатация на хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ „Чаира“ чрез прилагане на специално разработено иновативно решение за модификация на турбинната част. Вече е завършена рехабилитацията и монтажът на статора на генератора и на турбината на хидроагрегат 2. Планира се в началото на ноември монтажът на целия хидроагрегат да бъде завършен, така че, след необходимите изпитвания и проби, съоръжението да бъде пуснато в експлоатация от началото на 2025 г. Това съобщиха от Министерството на енергетиката в четвъртък след проверка на ресорния министър Владимир Малинов за напредъка на възстановителните дейности на авариралото хидросъоръжение.

То излезе от строя след като през март 2022 г. по време на тестове за въвеждане в експлоатация на ремонтирания хидроагрегат се счупи турбината. След това бе превантивно замразена рехабилитацията и на другия хидроагрегат, а другите два и без това не работиха.

Изпълнителите на предишния ремонт отстраняват проблемите при този хидроагрегат и при номерираното с 2 оборудване. През следващата година се очаква хидроагрегат 2 да бъде рехабилитиран по същия метод и да бъде пуснат в експлоатация след една година

За другите два хидроагрегата - 1 и 4, собственикът на ПАВЕЦ „Чаира“ – „Националната електрическа компания“, обяви в края на септември обществена поръчка за доставка за напълно ново оборудване, тъй като наличното е силно амортизирано. Прогнозната стойност на поръчката е 220.5 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 42 месеца. Срокът за подаване на оферти е 15 ноември 2024 г.

Министър Малинов бе обявил, че докато се изпълнява поръчката за новите хидроагрегати се предвижда да се сключи директен договор с японската „Тошиба“, която е проектант на „Чаира“ за ремонт на единия хидроагрегат. Все още обаче не е обявено дали все пак ще има такъв контракт или директно ще се чакат новите турбини.

„Изпълнението на мащабния проект за възстановяване на най-голямата ПАВЕЦ на Балканите има ключова роля за успешното интегриране на нарастващото производство от ВЕИ в синхрон с целите за декарбонизация и устойчиво развитие на енергийния отрасъл“, коментира при сегашното си посещение в ПАВЕЦ „Чаира“ Владимир Малинов.

От вчера той е на обиколка за проверка на подготовката на съоръженията от енергийната ни система за зимния сезон. Посети АЕЦ „Козлодуй“, чийто VІ блок в момента е в планов годишен ремнт, включващ и презареждане със свежо ядрено гориво, както и подстанции на „Електренергийния системен оператор"

В четвъртък той е инспектирал и подстанция „Попинци“ 110/20 kV на територията на мрежовия експлоатационен район на ЕСО в Пловдив. Тя е част от пръстена между подстанциите „Алеко“ и „Златица“, който има ключово значение за електроснабдяването на индустриалния район около Панагюрище.

„Дигитализирането на подстанциите „Попинци“ 110/20 kV и „Вълчедръм“ 110/20 kV (която бе проверена вчера) като част от мащабния проект на ЕСО ще осигури възможност за увеличаване на техническия капацитет за присъединяване на нови ВЕИ мощности към електроенергийната система с поне 4500 MW“, каза при проверката в четвъртък Малинов. Той изтъкна, че развитието на конкурентен, прозрачен и устойчив енергиен отрасъл е основен приоритет в работата на Министерството на енергетиката, а изпълняваните от енергийните дружества проекти са основна предпоставка за изпълнение на този приоритет.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини