От х:

Днес в x:

Битка за символите на ДПС в навечерието на вота в Кърджали

Битка за символите на ДПС се състоя в навечерието на извънредните парламентарни избори в Кърджали.Движение за права и свободи без Пеевски,което е част от коалицията Алианс за права и свободи се обяви за автентичния наследник на ДПС и системно използваше партийни символи.То ги използваше и в предизборния си щаб,който се помещава в някогашния офис на Областния съвет на ДПС.Това предизвика реакция от опонентите от ДПС-Ново начало,които регистрираха две жалби в Районната избирателна комисия.Комисията се разпореди агитационните материали от офиса  на Олианс за права и свободи,използващи символи на ДПС да бъдат премахнати.

 Агитационните материали със символи на ДПС са премахнати след решение на Районната избирателна комисия.Спазена е буквата на закона,каза за Кърджали бг вести председателя на РИК-Кърджали Беркант Барзат.

Ще припомним,че на 10 октомври РИК разгледа жалба на Ахмед Ремзи Мустафа, преупълномощен представител на ПП „ДПС“ и Коалиция „ДПС – Ново начало”.В  нея се сигнализира за нарушение на изборното законодателство изразяващо се в това,че:сградата находяща се в гр.Кърджали,бул.“България“ №84,използван за Областен щаб на „Движение за права и сволоди“е облепен с плакати на кандидат народни представители,регистрирани като Коалиция „Алианс за права и свободи“ за престояящите избори за народни представители,същевременно е зачеркано числото „13“. Към жалбата е приложен снимков материал. Жалбоподателят моли за незабавна намеса от страна на РИК – Кърджали за преустановяване на посочените нарушения.

Относно твърдението, че коалиция „Алианс за права и свободи“ неправомерно използва за предизборна агитация Областен съвет на ДПС – Кърджали и Областна организация на Движение за права и свободи – Кърджали се установи от снимковият материал, приложен към жалбата, че посочената предизборна агитация се извършва в офиса на Областен предизборен щаб на ДПС,се казва в решение на РИК-Кърджали.

            С писмо изх.№17-НС от 08.10.2024год. на РИК Кърджали е изпратено запитване относно собствеността на помещението находящо се в гр.Кърджали, бул.“България“ №84. Получен е отговор в РИК Кърджали с вх.№126-НС от 09.10.2024год. на Кмета на Община Кърджали, Байрям Байрям в което е посочено,че няма данни относно собствеността на помещението находящо в гр.Кърджали,бул.“България“ №84.

РИК прие за частично основателна жалбата.Възложено бе на кмета на община Кърджали  незабавно да премахне поставения агитационен материал съдържащ името на ПП „ДПС“ от външната входна врата на сградата находяща се в град Кърджали,бул.“България“№84,като предприеме действия да бъде уведомена РИК-Кърджали.    

Въпреки действията на РИК-Кърджали в комисията постъпи още една жалба на 23 октомври.Тя е от Осман Тунджеров Алиев- упълномощен представител на Коалиция „ДПС-Ново начало“. Жалбоподателя сезира РИК- Кърджали за нарушение на българското законодателство, като сигнализира за нарушение на изборното законодателство изпасващо се в това, че: сградата находяща се в гр. Кърджали, бул. „България“ №84, използван за Областен щаб на „Движение за права и свободи“ е облепен с плакати на кандидат народни представители, регистрирани като Коалиция „Алианс за права и свободи“ за предстоящите избори за народни представители, същевременно е зачеркнато числото „13“. Към жалбата е приложен снимков материал. Жалбоподателят моли за незабавна намеса от страна на РИК – Кърджали за преустановяване на посочените нарушения.

Районната избирателна комисия констатира,че след решение №77-НС от 10.10.2024г. на РИК-Кърджали, Вр. ИД Кмет на Община Кърджали е издал Заповед 1416/21.10.2024г. за незабавно премахване на агитационните материали, връчена по надлежния ред на председателя на ОС на ДПС без Пеевски Ресми Мурад на 22.10.2024г.Тя отхвърля втората жалба като неоснователна.

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини