От х:

Днес в x:

Русия и Северна Корея с договор: При нападение незабавна военна помощ на атакуваната страна

Неотдавна Южна Корея и Украйна заявиха, че се подготвя разполагане на севернокорейски войски в подкрепа на Москва

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, ратифицира днес на договора за партньорство между Русия и Северна Корея, предаде ТАСС.

Според документа, ако една от страните бъде подложена на въоръжено нападение, другата незабавно ще ѝ окаже военна и друг вид помощ.

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха пакта по време на посещението на Путин в Пхенян през юни, припомня БТА.

Русия и Северна Корея засилиха сътрудничеството си след началото на войната в Украйна, като Южна Корея и Украйна заявиха, че се подготвя разполагане на севернокорейски войски в подкрепа на руската страна, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на южнокорейското разузнаване информира депутати в Сеул, че 3000 севернокорейски войници вече са в Русия, където участват в обучения с дронове и друго оборудване, като впоследствие те ще бъдат изпратени на бойното поле в Украйна.

Американският министър на отбраната Лойд Остин също обяви вчера, че има доказателства, че Северна Корея е изпратила свои войници в Русия, предаде Асошиейтед прес. Ако тези войници участват на страната на Москва във войната срещу Украйна, това ще бъде „много сериозен проблем“ и ще има „потенциални последствия“, каза Остин.

„Виждаме доказателства, че севернокорейски войници са били изпратени в Русия. Предстои да се види какво точно правят там“, каза шефът на Пентагона Остин пред репортери в италианската столица Рим, където бе на посещение. Това бе първото потвърждение от страна на САЩ, че Пхенян е изпратил свои войници в Русия.

„Ако те бъдат въвлечени във войната и имат намерение да участват в тази война от името на Русия, това е много, много сериозен проблем, който ще има отражение не само в Европа, но и в Индо-тихоокеанския регион“, каза Остин.

По-късно говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че САЩ вярват, че поне 3000 севернокорейски войници са пристигнали с кораб в средата на октомври във Владивосток.
 

„След това тези войници са пътували до редица военни бази в Източна Русия, където са преминали обучения. Все още не знаем дали те ще влязат в бой на страната на руската армия, но има такава обезпокоителна вероятност“, каза говорителят.

Кърби посочи, че те могат да се насочат към Западна Русия и да влязат в битка срещу украинските сили.

Министър Остин оцени изпращането на войници като „следващата стъпка“, която Пхенян е предприел, след като вече е снабдил Русия с оръжия. По думите му Северна Корея е напът да понесе последствия за пряката си помощ за Москва. Той не предостави допълнителна информация, като каза само, че експертите анализират ситуацията.

 

 

 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини