От х:

Днес в x:

Летище София да се казва Васил Левски: Чака се становище на транспортното министерство

Идеята летище „София“ да носи името на Апостола на свободата Васил Левски, поставена отново на дневен ред от проф. Атанас Семов и проф. Стефан Хаджитодоров от Българската академия на науките, бе обсъдена на среща в Министерството на транспорта и съобщенията.

Разговорът с учените се е състоял в понеделник в Министерството на транспорта и съобщенията по покана на министър Красимира Стоянова, съобщиха от ведомството.

„Това е изключително важна за България инициатива и се радвам, че срещаме Вашата подкрепа и разбиране за нея. Важно е не само входната врата на държавата да има име, а и това да е името на най-знаковия и най-величавия европеец на България - Васил Левски“, е заявил проф. Семов.

За да бъде издаден указ на президента за преименуване на такъв обект от национално значение, е необходимо положително становище от Министерството на транспорта и съобщенията, което да съдържа финансова рамка и конкретни стъпки и срокове.
 

Министър Красимира Стоянова заяви, че приветства идеята и заедно с компетентната администрация и концесионера на летище София ще започнат работа по изготвяне на становището.

На срещата е присъствал и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на оператора на летище София „СОФ Кънект“. Концесионерът няма решаваща роля по този въпрос, но неговото осведомяване е необходимо. По думите на проф. Семов обаче представителят на фирмата концесионер е изразил „много ясна подкрепа“.

Идеята за преименуване на летището се обсъжда още от 2009 г. През 2017 г. предложението за името на Апостола на свободата беше направено отново от учени от БАН и получи голяма подкрепа, но не се реализира. Бяха проведени и социологически проучвания, които показаха широко одобрение за инициативата националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност, припомнят от министерството.

Резултатите от национално представителното социологическо допитване по въпроса „Одобрявате ли националното летище да получи името на Апостола на свободата Васил Левски?" показаха, че над 66% от анкетираните одобряват, 20% не могат да преценят, а около 17% са против, припомни пред БНР проф. Атанас Семов.
 

По думите на Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл Болкан“, това е едно от най-широките съгласия, които сме дискутирали по някакъв въпрос през последните години.

„Пътят е да се получат становища от Министерството на транспорта и от Столична община. Получихме от Общината. Те поддържат тази идея, при положение, че се спазват всички процедури. В  министерството нещата се забавиха. След това трябва да се произнесе и специална комисия към президентската институция. Ако се произнесе положително, президентът ще издаде указ“, обясни проф. Семов. Според него, „ако администрацията иска да свърши работа, това може да се направи в рамките на месец“.

 

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини