От х:

Днес в x:

Учени разкриват генетичните тайни на розите

Ново проучване разкодира генетиката на съвременните рози, разкривайки комбинираното влияние на източните и западните сортове. Изследването предоставя ценни идеи за отглеждането на по-устойчиви рози, като същевременно подчертава значението на запазването на генетичното разнообразие.

Розите, ценени като едни от най-обичаните и широко култивирани декоративни растения, пленяват сърцата и украсяват градините от векове. Въпреки дългогодишната им популярност, голяма част от генетичния произход и историята на размножаване на съвременните рози е останала загадка. Едно скорошно проучване обаче разкрива интригуващи подробности за еволюцията на съвременните рози от техните предци, предлагайки ценни идеи за отглеждането на по-устойчиви и впечатляващи сортове.

В продължение на хилядолетия розите са били отглеждани поотделно в Китай и Европа, като всеки регион е създавал уникални разновидности. През XVIII в. настъпва повратна точка, когато китайските рози са внесени в Европа, поставяйки началото на революция в селекцията на розите.

Традиционно китайската роза „Old Blush“ се смята за основен участник в тази трансформация. Скорошно проучване обаче подчертава значителната и подценявана досега роля на друг вид: Rosa odorata. Сливането на тези източни и западни рози е довело до съвременните рози, които харесваме днес и които са известни с многократния си цъфтеж и разнообразните си форми.

РАЗШИФРОВАНЕ НА ГЕНЕТИКАТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ РОЗИ

Изследователският проект започва с дешифриране на сложния генетичен състав на „Samantha®“ - съвременен сорт рози, известен с красивите си червени цветове и непрекъснат цъфтеж.

„Samantha® е тетраплоид, което означава, че има четири комплекта хромозоми вместо обичайните два, което прави генетичната ѝ структура по-сложна и трудна за изучаване“, разказва Джанцзюн Фей (Zhangjun Fei), професор в Института „Бойс Томпсън“ и един от водещите автори на изследването. „С картографирането на генома на розата създадохме мощен ресурс за бъдещи сравнителни и еволюционни геномни изследвания и за напредване на усилията за размножаване на розата."

Роза сорт Samantha®. Кредит: Wikimedia Commons

Изследователският екип също така секвенира ДНК на 233 други сорта рози - от диви видове до съвременни сортове. Това позволява на изследователите да създадат „карта на вариациите на генома“ - референтна база за разбиране на това как съвременните рози са еволюирали от своите предци.

Благодарение на този ресурс селекционерите могат да разработят рози, които са не само по-красиви, но и по-издръжливи и по-добре приспособени към различни климатични условия. Например рози, които цъфтят по-дълго, изискват по-малко грижи и са по-устойчиви на вредители и болести.

Проучването, публикувано наскоро в Nature Plants, установява, че човешката селекция е оказала значително влияние върху генетичното разнообразие на съвременните рози. През годините внимателно са били култивирани характеристики като непрекъснат и повтарящ се цъфтеж, двойни цветове и устойчивост на болести.

Въпреки това изследователите подчертават, че запазването на широк спектър от генетични характеристики е от съществено значение за здравето и адаптивността на тези красиви цветя. В епохата на климатични промени и екологични предизвикателства генетичното разнообразие е от решаващо значение, за да се гарантира, че розите могат да продължат да цъфтят в променящите се условия.

Това изследване открива нови пътища за разбиране и подобряване на едно от най-ценените цветя в света. Историята на розата е богат гоблен, изтъкан от нишки от историята, науката и човешката страст. Благодарение на това изследване този гоблен е по-жив и подробен от всякога.

Справка: „Haplotype-resolved genome assembly and resequencing provide insights into the origin and breeding of modern rose“ by Zhao Zhang, Tuo Yang, Yang Liu, Shan Wu, Honghe Sun, Jie Wu, Yonghong Li, Yi Zheng, Haoran Ren, Yuyong Yang, Shaochuan Shi, Wenyan Wang, Qi Pan, Lijuan Lian, Shaowen Duan, Yingxiong Zhu, Youming Cai, Hougao Zhou, Hao Zhang, Kaixue Tang, Jiaopeng Cui, Dan Gao, Liyang Chen, Yunhe Jiang, Xiaoming Sun, Xiaofeng Zhou, Zhangjun Fei, Nan Ma and Junping Gao, 11 October 2024, Nature Plants. DOI: 10.1038/s41477-024-01820-x

Източник: The Hidden Secrets of the World’s Most Cherished Flower: Scientists Unravel Genetic Mysteries of Roses, Boyce Thompson Institute

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини