От х:

Днес в x:

Камион с 47 крави заседна в абсурден капан на границата с Турция

Две от животните вече са починали, собственикът моли другите да бъдат спасени

Абсурдна драма се разиграва в граничната зона между България и Турция, където камион, превозващ 47 крави от Румъния, стои блокиран от шест дни.

Животните са затворени в МПС-то в зоната между граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Капъкуле“, като заради безумното чакане състоянието им се влошава. Две от кравите са починали, като труповете им са в камиона.

Камионът с кравите пътува за Турция транзит през България от Румъния. В петък минал през „Капитан Андреево“, но на „Капъкуле“ турските власти отказали да допускат животните с аргумента, че идват от район, засегнат от чума.

„Това не е така - чума е открита по дребните преживни животни и не засяга кравите. Животните са с изрядни документи. След излизането от България превозното средство е спряло в депото за законово регламентирана почивка, по време на която добитъкът е бил разтоварен, нахранен и напоен“, разказа Красимир Стоянов, адвокат на румънската фирма-превозвач.

Така камионът се оказва в капан - по документи той вече е на турска територия. И няма как да се върне в България, защото има документи само за транзит.

„Нашата молба е да се прояви хуманно отношение към животните, да бъдат настанени в хотел за животни, да бъдат нахранени и да оцелеят“, каза  собственикът - турски гражданин.


БАБХ вдига рамене

От понеделник за случая е уведомена Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). От думите на заместник-изпълнителния директор Валентин Атанасов, стана ясно, че агенцията нищо не може да направи, така че животните да бъдат приютени на специално място, след което да бъдат извозени към Турция или обратно в Румъния.

„Румъния като страна изпращач и Турция като приемаща страна трябва да се разберат какво ще се случи с животните, но те не могат да влязат обратно в България. България е външна граница и трябва да пази целия ЕС“, категорично заяви Атанасов.

От БАХБ все пак казаха, че са в контакт с румънското посолство у нас и се обсъждали варианти за спасяване на животните.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини