От х:

Днес в x:

Недостигът на витамин D може да доведе до автоимунно заболяване

Канадско проучване обяснява защо недостигът на витамин D в ранна възраст е свързан с по-висок риск от автоимунни заболявания.

В изследването е разгледана ролята на тимуса. Тимусът е малък орган, разположен в горната част на гръдния кош, точно зад гръдната кост. Той играе ключова роля в развитието на имунната система, особено в ранните години на живота.


Изследователите са установили, че недостигът на витамин D в ранните години може да доведе до по-бързо стареене на тимуса. Това означава, че органът започва да губи своята активност по-рано, което може да отслаби имунната система и да направи тялото по-податливо на инфекции и заболявания. Витамин D е важен за поддържане на здравето на тимуса и цялостното развитие на имунната защита.

Изследването е публикувано в списание Science Advances.

Авторите обясняват, че стареенето на тимуса води до по-слабо ефективна имунна система, която става „пропусклива“. Това означава, че с времето тимусът губи способността си да филтрира имунните клетки, което увеличава риска от погрешно насочени атаки срещу здрави тъкани и може да доведе до автоимунни заболявания като диабет тип 1.

Отдавна е известно, че витамин D подпомага усвояването на калций за здрави кости, но по-нови изследвания разкриват и важната му роля в регулирането на имунната система. Новите открития в тази област дават по-ясна представа за връзката между витамин D и функционирането на имунната защита, което би могло да доведе до разработване на нови стратегии за предотвратяване на автоимунни заболявания.

Въпреки че изследването е проведено върху животински модели, резултатите са приложими и за човешкото здраве, тъй като тимусът функционира по сходен начин и при хората.

Констатациите подчертават значението на редовния прием на витамин D, особено при децата.

На места, където витаминът спира да се произвежда от слънчевата светлина между късната есен и ранната пролет, допълнителният прием е от ключово значение, казват експертите.

За да се гарантира здравословното развитие на малките деца, е важно родителите да се консултират с лекар, за да се уверят, че децата им получават достатъчно количество витамин D.

Тази препоръка се основава на пробив в изследванията, вдъхновен от финландско проучване от 2001 г., в което са наблюдавани над 10 000 деца. Проучването установява, че при деца, които са приемали витамин D в ранна възраст, рискът от развитие на диабет тип 1 по-късно в живота е до пет пъти по-малък.

В изследването учените използват животински модели, които не могат да произвеждат витамин D, за да анализират как дефицитът му се отразява на тимуса. Чрез клетъчен анализ и генно секвениране изследователите успяват да проследят влиянието на липсата на витамин D върху имунната система.

Витамин D може да се набавя не само чрез излагане на слънчева светлина и приемане на добавки, но и чрез определени храни. Те включват някои видове мазни риби като скумрия и риба тон, млечни продукти, яйчни жълтъци и обогатени с витамин D храни като зърнени закуски, сокове и растителни млека.

В бъдещи изследвания авторите на проучването планират да изследват как витамин D влияе върху човешкия тимус – въпрос, който досега не е бил подробно проучван.

Според специалистите скандинавските държави като Финландия например, със своите дълги зимни периоди и повишен риск от дефицит на витамин D, предоставят подходящи условия за изследване на многобройните функции на това хранително вещество.

 

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини