От х:

Днес в x:

Музиканти с призив към държавата: Не на безплатните концерти!

Десетки музиканти, сред които Иво Папазов-Ибряма, Любо Киров, Камелия Тодорова, Рут Колева, Мила Михова, излязоха с открито писмо, в което настояват държавата да оказва повече подкрепа на платени концерти, а не на безплатни събития. Писмото, изпратено и до медиите, е адресирано до министъра на културата, членовете на Комисията за култура към НС, кметовете на София, Пловдив, Варна и Бургас, до УС на Фонд „Култура“, както и до Комисията на Европейския парламент по култура и образование.

В текста се подчертава, че според музикантите сегашният модел и приоритетите на финансиране в сферата на културата събуждат загриженост. Подписаните творци призовават за спешна реформа, която „да промени фокуса на подкрепа от безплатни събития (с вход свободен) към насърчаване на развитието на платени събития (с билети), които реално отразяват стойността на изкуството, насърчават устойчивия растеж на индустрията и увеличават възможността им за самостоятелно икономическо съществуване“.

Представителите на музикалната общност казват още, че са съвсем наясно с „необходимостта от безплатни културни дейности за насърчаване на приобщаването и достъпността към социално слаби и маргинализирани социални групи“, но според тях „разпространението на безплатни за публиката събития изкривява общественото възприятие за стойността на изкуството“.

Музикантите предлагат безплатните събития да се организират основно за представяне на изгряващи звезди и млади таланти, които не могат да разчитат публиката да си купи билети за техни събития.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини