От х:

Днес в x:

България се е стопила с 2,5 млн.души за 30 години

С около 2,5 милиона души е намаляло населението на България от началото на 90-те години на 20 век. Това се дължи както на тенденции като спада в раждаемостта и застаряването на населението, така и на специфични фактори за страна така то значителната емиграция, особено през периода 2012-2019 г.

Данните са отдоклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова смята, че демографският проблем трябва да бъде основен приоритет за България и ЕС.

"Още от 1985 г. сме с отрицателен прираст. През 1989 г. сме били 9 млн., а за 20 години намаляхме от 7,8 млн. на 6,4 млн. (данниот 2023 година). Три процеса оказват негативно въздействие - слабата раждаемост, смъртността, миграцията. Има и субективни причини, коитотрябвадаопитвамедапреодоляваме с управленски решения. Намаляването на населението и работната сила са най-сериознитепоследициотдемографскатакриза", посочи тя в eфира на NOVA.

От своя страна доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет, коментира, че през следващите 10-15 години България ще преживее сериозен демографски преход, докато се стабилизира друго структурно състояние.

"Заради сериозните ни демографски проблеми не можем да се възползваме от релокацията на редица индустрии и опитите на ЕК дапреструктурираиндустриализационнатаполитика. Страната е с историческонискиниванабезработица, ние сме с напълно заетп от енциал за развитие на икономическите сектори. Всеощеобаченесмепривлекателенцентързависокоспециализиранипрофесионалисти. Българиябимогладасъздадесистематип "зеленакарта", коятодаотворивратитенизажелаещидасепреместят у нас", отбелязатой.

Според него раздаването на "купища" пари едва ли  ще повиши чувствително раждаемостта.

Вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини