От х:

Днес в x:

Турция блокира доставките на американска електроника за руския военно-промишлен комплекс

Без официално съобщение Турция е забранила на своите износители да доставят в Русия американска продукция с военно предназначение. Това е станало, след като Вашингтон заплаши Анкара, която не се присъедини към западните санкции и се опитва да запази неутралитет в руско-украинския конфликт, с „последици“ заради подкрепата за руския военно-промишлен комплекс.

Турските власти направиха промени в електронната митническа система на страната през последните седмици, разказали трима души, запознати пряко с въпроса, пред Financial Times. Сега на износителите ще бъде забранено да доставят в Русия американски продукти, включени в списък от 50 стоки с „висок приоритет“, които САЩ, ЕС, Обединеното кралство и Япония са определили като критични за руската военна индустрия. Те включват усъвършенствана електроника, включително процесори и карти памет, използвани в ракети и дронове, системи за дистанционно управление, стругове и друго оборудване, използвано в производството на оръжия.

Доставките на подобни стоки от ЕС бяха блокирани по-рано, казали два източника на FT. По думите на един от тях ограниченията в Турция не се обявяват публично, защото са „политически чувствителен“ въпрос.

Администрацията на Джо Байдън положи значителни усилия да спре доставките за Русия през Турция на продукти, които могат да се използват за оръжейно производство. През август помощник-министърът на търговията на САЩ Матю Акселрод, който се опитва да предотврати попадането на напреднала американска технология в ръцете на противниците на САЩ, се срещна с турски официални лица и топ мениджъри в Анкара и Истанбул. Акселрод предупреди турските представители за неприятни „последици“, ако страната не блокира доставките на такива продукти за Русия.

„Вярваме, че турското правителство е чуло нашите опасения и ги разбира“, казал Акселрод в отговор на запитване на FT. „Вярваме, не без причина, че нашето сътрудничество ще укрепва."

Доставката на западни продукти през Турция вече намаля значително, след като през декември 2023 г. Съединените щати обявиха възможността за въвеждане на вторични санкции срещу банки в други страни, обслужващи транзакции със санкционирани стоки. В резултат на това турските банки започнаха да отказват да извършват подобни транзакции.

Преди войната в Украйна месечният износ на стоки с висок приоритет от Турция за Русия беше само около 3 милиона долара на месец, но до декември 2022 г. те скочиха до 37,6 милиона долара, според турската статистика. Малко преди обявяването на вторичните санкции на САЩ той беше 26,5 милиона долара, а през юли 2024 г. беше само 4,5 милиона долара.

Основната точка за прекарване на такива стоки остава Китай (включително Хонконг). През юли миналата година те са продали военни продукти на Русия на стойност 377,7 милиона долара, според Trade Data Monitor, а през декември 2023 г. този показател вече е надхвърлил 680 милиона долара.

 

Източник: Медиапул

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини