От х:

Днес в x:

„Грийнпийс“ разкри шокиращи факти за ТЕЦ „Марица изток 2“

Спасяването на държавното предприятие струва 2.6 млрд. лева

Енергийният мастодонт „ТЕЦ Марица изток 2“ поглъща колосални суми под формата на държавни помощи, разкрива анализ на  „Грийнпийс - България“. По изчисления на природозащитната организация цената, на която централата се поддържа на командно дишане, е 2.6 млрд. лева. Калкулациите се основават на годишните финансови отчети на дружеството за периода 2019-2023 г. (графика).   

С намаляващо производство и без никакви реформи държавната въглищна ТЕЦ се задъхва икономически и разчита на непазарни мерки за оцеляването си.

Държавната помощ идва основно от два източника, поясняват експертите на „Грийнпийс“. Първият „канал“ минава през отпускане на заем от компанията майка - Българския енергиен холдинг. После БЕХ „отписва“ заема - вместо да си получи обратно отпуснатите 600 млн. лева, със сумата се увеличава капиталът на ТЕЦ „Марица изток 2.

Другата форма на подпомагане е свързана с продажбата на електроенергия за регулирания пазар (вкл. разполагаема мощност, студен резерв, балансираща енергия, честотно регулиране и др.). Общественият доставчик НЕК е задължен да изкупува скъпия въглищен ток на ТЕЦ „Марица изток 2“ по силата на заповеди на министъра на енергетиката. Това „спасяване“ струва към 2 млрд. лева.

„Въглищните централи вече успяват да излязат на печалба само в периоди на кризи, когато на цялото общество – и граждани, и бизнес – се налага да оцелява. Такъв „пир по време на чума“ не може да бъде основание за поддържане на статуквото на всяка цена и отказ от реформи. Ролята на ТЕЦ „Марица изток 2“ в българската енергийна система вече е различна – предимно сезонна и с ограничен капацитет. Очакваме политиките на държавата да отразят реалността, вместо илюзорни обещания за въглищна енергетика отвъд 2030 г.", коментира Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България.

С дъх на сяра

Финансовите затруднения не са единственият проблем на ТЕЦ „Марица изток 2“. Предстои Върховният административен съд да прецени дали държавната централа може да продължи да трови въздуха ( тя превишава нормите за серен диоксид близо два пъти, а за живак над четири пъти). През 2019 г. „Грийнпийс“ – България“ и Екологично сдружение „За Земята“ заведоха дело, което стигна до разглеждане във Върховния административен съд.

Това дело е ключово, защото през март 2023 г. Съдът на Европейския съюз се произнесе, че ТЕЦ „Марица изток 2“ не може да работи, погазвайки екологичните изисквания. Съобразявайки се с решението на Съда на ЕС през пролетта тази година Административният съд в Стара Загора отмени разрешителното за свръхзамърсяване на ТЕЦ „Марица изток 2“. Въглищната централа и Изпълнителната агенция по околна среда обжалваха решението пред Върховния административен съд. Развръзката на петгодишната съдебна сага само ще подчертае спешната нужда от реформи в енергетиката.

Темида се спъна в правописни грешки  
Междувременно стана ясно, че развръзката се отлага. На вчерашното си заседание ВАС е решил да върне служебно делото в Стара Загора за поправяне на „технически грешки“, съобщи „Медиапул“.  Става дума за дребни „лапсуси“ - например вместо „средно денонощна“ в първоинстанционния акт пише „среднонощна“. Председател на състава на ВАС, проявил чувствителност към правописните грешки, е съдия Любомир Гайдов, спряган за фаворит за нов шеф на Върховния административен съд.

Според Меглена Антонова „съдът се страхува да вземе решение“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини