От х:

Днес в x:

Негово светейшество патриарх Данаил отслужи литургия в памет на Свети Евтимий Търновски

Негово светейшество българският патриарх Данаил отслужи света литургия, посветена на мощите на Свети Евтимий Търновски в Бачковския манастир. Пред миряни и духовници за първа година бе чествано пренасянето на мощите на последния български патриарх от Средновековието, проявил себеотрицание в отбраната на старата столица Търново от османските турци през 14 век.

 Мястото ,където са положени тлените останки на Свети Евтимий Търновски е обект на дългогодишни научни спорове.ПРез 1905 г.археологичаска експедиция проучва гроб в притвора на съборния храм на Бачковския манастир,като стига до заключението,че откритото погребение е на последния български патриарх Евтимий.Предизвикана е дискусия,която върви и до ден днешен.Съществуват много предания,едно от които търси тлените останки на свети Евтимий Търновски в Кирковско,където има имоти на Бачковския манастир.

 Българската православна църква приема,че гробът на свети Евтимий Търновски е в Бачковския манастир.Тази теза се споделя от целия клир.Затова и на литургията в Бачковския манастир присъстваха и висши духовници като Величкия епископ Сионий,игумен на манастира и на Троянската света обител,Пловдивският митрополит Николай, Сливенския митрополит Арсений.

 Светите мощи на Евтимий Търновски се съхраняват в специално изготвена мощехранителница и ще останат изложени за поклонение от миряните.

Текст:Георги Кулов

Снимка:в.“Марица“

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини