От х:

Днес в x:

Полицаите и надзирателите в затворите заплашват с протести

Полицейският синдикат СФСМВР и надзирателите в затворите обявиха, че са в протестна готовност заради слуховете, че няма да получат обещаното им увеличение на заплатите.

През тази година бе променена радикално формулата за изчисление на заплатите в състемата на МВР, които бяха обвързани със средната заплата в страната.

По новата формула най-ниската заплата във вътрешното министерство ще е около 2000 лв. Висшистите в МВР ще започват работа за 20% над средната работна заплата за страната, което е близо 2500 лв.

В момента 1466 лв. е най-ниското възнаграждение на служител с полицейски правомощия, отбеляза Кузманов.

„Очакваме мигрантска криза, има и политическа нестабилност у нас. Ако някой си мисли, че сигурността на страната може да се обезпечава от служители с 1400 лв. заплата, аз го уверявам, че дълбоко греши“, каза председателят на СФСМВР Илия Кузманов пред Нова тв.

Той обясни, че полицаите обявяват протестна готовност, защото: „Има слуховете, че ще бъдат замразявани заплатите, което засяга и нас“.

Причината за тези слухове са рисковете България да влезе в прекомерен бюджетен дефицит през тази година заради множеството едновременно увеличени разходи за пенсии, предвиденият ръст на заплатите в армия и МВР.

„Искаме да знаем преди изборите дали ще бъдат изпълнени императивните законови текстове (за заплатите в МВР). Никой не иска да говори с нас по този въпрос, което означава, че е възможно увеличението да не бъде получено. Неспособността на политиците да гарантират нормално управление (и да държат бюджетния дефицит нисък) не е наш недостатък“, казва Кузманов.

Той отказа да отговори на крититиките на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, че МВР се превръща в отдел на Националния осигуритетелен институт, защото 7000 пенсионери продължават да работят в МВР, вземайки едновременно и пенсия, и заплата. Разходът за това е около 600 млн. лв.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини