От х:

Днес в x:

Австрийският президент елегантно елиминира крайната десница за съставяне на правителство

Австрийският президент Александър ван дер Белен направи елегантен ход, с който крайнодясната Австрийска партия на свободата стана нежелана в управлението.

Президентът натовари канцлера Карл Нехамер - лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП), да сформира управляваща коалиция, въпреки че евроскептичната и приятелски настроена към Русия АПС спечели парламентарните избори на 29 септември. Успехът е първият в историята на формацията.

АСП получи едва около 29% от гласовете и се нуждае от коалиционни партньори, за да разполага с мнозинство в парламента и да излъчи правителство.

Лидерът на АПС Херберт Кикъл каза, че ще стане канцлер във водено от партията правителство, но всички останали формации изключиха възможността да се коалират с него. Ван дер Белен, който ръководи процеса за сформиране на правителство, бе категоричен, че партиите твърдо застъпват подобна позиция.

„Парламентарните избори на 29 септември не са състезание, в което партията, която завърши първа, автоматично получава възможност да сформира правителство“, каза в телевизионно обръщение 80-годишният президент.

„Ако дадена партия иска да управлява сама, тя трябва да събере най-малко 50% подкрепа. Не е достатъчно да събере 10, 20 или 30 процента“, допълни Ван дер Белен, бивш лидер на лявата партия „Зелените“.

Той изрази резерви към влизането на Кикъл в правителството и се аргументира, че не следва стандартната процедура да даде мандат на спечелилата вота партия, защото никоя друга не иска да управлява заедно с нея.

Кикъл обаче опонира, че ще бъде недемократично спрямо неговата партия да не влезе в правителството и предупреди останалите формации да не сформират „коалиция на изгубилите“, за да я изключат от управлението.

„Натоварвам Карл Нехамер, лидер на втората по големина партия в парламента, със сформиране на правителство“, обяви Ван дер Белен и добави, че Нехамер трябва да проведе разговори с класиралата се на трето място Австрийска социалдемократическа партия (АСДП).

За да се съюзят обаче, двете партии трябва да преодолеят съществени различия в политиките си по въпроси като данъците за богатите.

Заедно АНП и АСДП ще разполагат с мнозинство от само един депутат в парламента, което ще е доста несигурно, посочва Ройтерс. Ван дер Белен изтъкна, че двете партии трябва да изяснят дали едно подобно правителство ще бъде стабилно или в него трябва да бъде привлечена трета, по-малка партия.

Мнозина смятат, че трета партия като либералната „НЕОС“ ще трябва да се присъедини към коалицията, за да я направи работеща.

Канцеларията на канцлера Нехамер ще направи официално изявление пред медиите в 16:00 ч. местно време (17:00 ч. българско), посочва Ройтерс.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини