От х:

Днес в x:

Германски регулатори одобриха изграждането на национална водородна енергопреносна мрежа

Германските регулатори са дали одобрение за изграждането на национална мрежа от тръбопроводи за водород, съобщи днес вицеканцлерът и министър на икономиката Робърт Хабек, цитиран от ДПА.

„Днес беше взето решение за основната водородна мрежа. Тя все още не е завършена – но сега ще бъде изградена“, заяви Хабек на пресконференция.

Някои участъци (от националната мрежа) трябва да бъдат завършени преди крайната цел – 2032 година. Общите прогнозни разходи по проекта възлизат на 19,8 милиарда евро (21 милиарда долара), като финансирането ще бъде поето основно от частния сектор, въпреки че държавните субсидии ще ограничат мрежовите такси.

Мрежата трябва да може да транспортира до 278 тераватчаса енергия под формата на водород всяка година, според Асоциацията на операторите на преносни системи (ONTRAS Gastransport GmbH - трансрегионален оператор на преносна система в европейската газотранспортна система със седалище в Лайпциг).

Това се равнява на една трета от текущото потребление на природен газ в Германия, каза Ралф Баке, заместник-председател на асоциацията.

Въпреки това, с общо разстояние от 9040 километра, мрежата ще бъде значително по-къса от първоначално планираното. Федералният национален енергиен регулатор „Бундеснецагентур“ (Bundesnetzagentur) премахна повече от 600 километра от първоначалния план.

Председателят на енергийния регулатор Клаус Мюлер оправда решението с намаляването на свързващите линии, които не са необходими в основната мрежа.

Пренасочените тръбопроводи за природен газ се очаква да съставляват 60 на сто от общата мрежа. Въпреки това доставките ще бъдат гарантирани, подчерта Мюлер.

„Също така изграждаме допълнителни газопроводи, за ​​да позволим точно този аспект на сигурността на доставките на природен газ, от който ще се нуждаем от доста време“, допълни той.

Организации от енергийната промишленост като Германската енергийна агенция (Deutsche Energie-Agentur – Dena, компания, работеща по теми като енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и интелигентни енергийни системи и се финансира от голям брой публични и частни инвеститори) приветстваха одобрението и го определиха като „налагащо тенденцията“.

Германската асоциация на регионалните доставчици на комунални услуги (VKU) посочи, че основната мрежа сама по себе си не би била достатъчна за свързване на много компании. Разпределителните мрежи са спешно необходими, заяви Ингберт Либинг, ръководител на асоциацията.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини