От х:

Днес в x:

Защо вредната храна е толкова вкусна?

Изкушаващият вкус е задвижващ елемент при избора на храна, заради който много хора посягат към нездравословните храни, пренебрегвайки наистина полезните опции.

Защо вредната храна е толкова вкусна?

Какво е общото между цвъртящата пържола, соления картофен чипс и бисквитките? Всяка от тези храни предизвиква силен импулс или желание за храна, наситена с голямо количество натрий, добавени захари и наситени мазнини. Но защо тези храни имат толкова лоша репутация и има ли начин да ги включите в здравословната диета?

Мазнина, сол и захар с еднакъв вкус

Физическите реакции към храни с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини ни карат да правим нездравословни избори. Например, често срещан сценарий е, когато се чувстваме стресирани, нашият мозък да ни казва да се „поглезим“ с даден сладкиш или пък чипс. Напрегнатият начин на живот също така допълнително ни тласка към бързото хранене. Пазаруването на приготвена или преработена храна често е по навик или за удобство. При всички тези избори се крие химическа реакция на тялото ви, която сякаш нашепва: „Чувствах се страхотно последния път, когато се храни с тази храна. Хайде хапни отново от нея“.


Проучванията показват, че храни с високо съдържание на наситени мазнини (като сирене и червено месо) задействат същите части на мозъка като кокаина, създавайки предпоставка за пристрастяване. Добавките в бързото хранене като мононатриев глутамат (MSG) или натрий потискат хормона, който казва на тялото, че сте сити. А лека закуска или десерт с високо съдържание на захар освобождава допамин - хормонът и химическият невротрансмитер, който изпраща сигнали за удоволствие. В малки дози захарта, солта и наситените мазнини не са вредни. Проблемът е в повторението и обема храна, която се консумира.

Последици от приема на вредни храни (наситени мазнини, натрий и захар)

Висок холестерол: холестеролът е мазнина, която се намира естествено в телесната тъкан. Той е от съществено значение за изграждането на клетките и производството на витамин D. Но когато ядете твърде много наситени мазнини, нивата на холестерола се повишават, което може да причини натрупване на артериална плака и да доведе до сърдечно заболяване или инсулт.

Високо кръвно налягане: това е резултат от високи нива на натрий във вашата диета, независимо дали е скрит в преработени и замразени храни или добавен по време на готвене. Прекомерният прием на сол може да доведе до здравословни проблеми като бъбречно заболяване и инфаркт.

Диабет: хронично заболяване, дефинирано от необичайно високи нива на кръвната захар или глюкоза. Обикновено вашият панкреас получава сигнал да произвежда инсулин, който след това работи, за да помогне за превръщането на глюкозата в гориво. Но проблеми като затлъстяването и високото кръвно налягане могат да се комбинират с генетиката и заседналия начин на живот, за да причинят инсулинова резистентност. Това намалява естествената реакция на тялото, създавайки диабетно състояние. Диабетът (и преддиабетът) има пряка връзка с бъбречни и сърдечни заболявания, заболявания на очите и венците, проблеми с краката, сънна апнея и дори рак.

Как да подобрите начина си на хранене?

Няма нищо притеснително в това от време на време да се поглезите и да се насладите на палачинка или пържола, стига здравословните решения по отношение на храната да преобладават. Ако искате да подобрите начина си на хранене, следващите няколко съвета ще ви бъдат от полза:

  •     Променете навиците си за пазаруване

Включвайте в списъка си предимно храни като пресни плодове и зеленчуци, леко месо и риба, пълнозърнести храни. Основно правило е, докато пазарувате, да избягвате рафтовете с предварително опаковани или преработени храни. Винаги избирайте опцията с най-малко съставки, описани на етикета със съдържанието.

  •     Избирайте ароматни заместители

Заменете маслото със зехтин, когато готвите или печете. Заменете част от солта по време на готвене със сушени билки и подправки, които допълнително да направят сготвената храна с по-добър вкус. Консумирайте повече плодове, вместо готови сладкиши.

  •     Търсете умереност и баланс

Ако искате да подобрите начина си на хранене, това не означава напълно и завинаги да изключите вредните храни. Всъщност все повече хранителни планове позволяват консумацията на вредна храна понякога, защото по този начин има много по-голяма вероятност човек да се придържа към здравословните избори през останалото време. Имайте предвид обаче, че ако в момента се храните предимно с преработени храни, в началото другата храна няма да ви се струва толкова вкусна и това е нормално. Както стана ясно, вредните храни действат пристрастяващо, но с воля и време, ще можете да настроите тялото си и вкусовете си към по-полезните храни.

 

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини