От х:

Днес в x:

Революционно проучване разбива митовете за подаграта: Причината е генетиката, а не начинът на живот

Ново изследване установи, че генетиката, а не начинът на живот, е основната причина за подаграта. Проучването идентифицира ключови гени и имунни пътища, което отваря възможност за подобряване на лечението и оспорва стигмата, която свързва подаграта с лошия начин на живот.

Голямо проучване с международно участие разкри, че подаграта е хронично заболяване, което се дължи предимно на генетични фактори, а не на избора на начин на живот на засегнатите.

Проведеното от изследователи от Университета в Отаго проучване на геномните асоциации, публикувано в Nature Genetics, изследва генетичните данни на 2,6 милиона души.

Изследователите са анализирали обединени набори от ДНК данни от цял свят. Около три четвърти от данните са от клиенти на 23andMe, Inc, компания за директна продажба на генетични и профилактични здравни продукти, които са дали съгласието си да участват в изследването.

Проучването установява, че наследствената генетика е важна част от причините, поради които някои хора се разболяват от подагра, а повечето други - не.

НАМАЛЯВАНЕ НА СТИГМАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПОДАГРАТА

Водещият автор професор Тони Мериман (Tony Merriman) от катедрата по микробиология и имунология на Отаго се надява, че резултатите ще премахнат част от стигмата около подаграта.

„Подаграта е хронично заболяване с генетична основа и не е по вина на страдащия - митът, че подаграта се причинява от начина на живот или хранителния режим, трябва да бъде развенчан. Този широко разпространен мит предизвиква срам у хората с подагра, поради което някои хора са по-склонни да страдат мълчаливо и да не отидат на лекар, за да получат профилактично лечение, което понижава урината в кръвта и ще предотврати болката им."

„Хората трябва да разберат, че въпреки че определени хранителни фактори, като например консумацията на червено месо, могат да предизвикат пристъпи на подагра, основната причина е високото ниво на уратите, кристалите в ставите и имунната система, която е настроена да „атакува“ кристалите - във всички тези процеси важна роля играе генетиката."

Изследването идентифицира голям брой имунни гени и имунни пътища, които предоставят нови цели и подходи за предотвратяване на пристъпите на подагра.

ГЕНЕТИКА И МЕХАНИЗМИ НА ПОДАГРАТА

Професор Мериман се надява, че тези открития ще доведат до подобряване на лечението на страдащите от подагра.

„Надяваме се, че с времето ще се появят по-добри и по-достъпни лечения с помощта на новите цели, които идентифицирахме“, посочва професорът.

Една от тези възможности би могла да бъде промяна на предназначението на лекарство, използвано за лечение на редица други заболявания, свързани с имунната система, включително ревматоиден артрит - тоцилизумаб е насочен към рецептор за имунен сигнализатор, интерлевкин-6, който изследването идентифицира като нов ген за подаграта.

„Подаграта заслужава повече средства за здравни разходи и по-голям приоритет в здравната система."

Справка:  „A genome-wide association analysis reveals new pathogenic pathways in gout“; Tanya J. Major,  23andMe Research Team, Suyash Shringarpure, Alexander So, Yukinori Okada, Changgui Li, Yongyong Shi and Tony R. Merriman et al, 15 October 2024, Nature Genetics. DOI: 10.1038/s41588-024-01921-5

Източник: Groundbreaking Study Shatters Gout Myths: Genetics, Not Lifestyle, To Blame, University of Otago

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини