От х:

Днес в x:

Дискусия върху доклада Драги: Царят е гол, но няма да има отстъпване от Зелената сделка

Европа изостава и трябва да се промени радикално, каза бившият премиер Сергей Станишев в София

В София се провежда първата по рода си дикусия върху доклада на Марио Драги, организиран от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). В нея участват министри и експерти, както и бившият премиер Сергей Станишев.

Председателят на УС на БФИЕК Константин Стаменов приветства гостите на форума и каза, че политиките от Европа често са свързани с технологии, които не са развити и довеждат до големи разходи и намаляване на конкурентоспособността.


През 2023 г. в ЕС са били раздадени 67 млд. евро под формата на помощи към конкретни предприятия - общото между тях е етикетът за декарбонизация, посочи Стаменов.

Има и компенсации за това, че има въглеродни емисии в цената за електроенергията - това не работи в България, обясни той.

Служебният министър на икономикатаПетко Николов заяви, че икономическата конкурентоспособност се потиска от повишаващите се цени в енергийната индустрия, което задълбочава всички предизвикателства пред иновационния растеж като цяло.

„Свидетели сме на това, че глобалната среда става все по-сложна и враждебна. В такава ситуация европейските предприятия изостават от своите конкуренти, и то прогресивно от САЩ и Китай. Особено по отношение на иновациите и високите технологии производственият сектор, в това число и в България, се нуждае от радикално преустройство“, изтъкна министърът.

Според него докладът на Драги е показал върху какво да се фокусира европейската политика, за да преодолее предизвикателствата.

Петко Николов обаче определи като твърде амбициозна целта, заложена в доклада „Драги“, за допълнителни инвестиции от 800 млрд. евро за възстановяването на Европа.

Той е на мнение, че за да се повиши конкурентоспособността, е необходимо политиката да се съсредоточи върху индустрията и подпомагане на цифровия преход

„Ключови са посланията в доклада относно развитието на енергийната индустрия. Считаме, че трябва да разчита на процесите за декарбонизация, а там където технологиите са достигнали своя предел - да се подпомага напредъка чрез регулаторни изменения“, каза министър Петко Николов.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов заяви, че докладът дава отговори за водещите причини за изоставането на европейските икономики и какви са възможните решения. „Декарбонизацията може да увеличи конкурентоспособността само при добро управление“, добави той.

Бившият премиер (2005-2009), председател на БСП и социалистите в ЕП Сергей Станишев каза, че темата е важен залог за това България да се възползва от възможностите. Той отправи критики към политиците в България, че не обърнали внимание на тази важна тема.

Станишев обобщи какво се казва в доклада - че Европа губи състезанието с другите два икономически гиганта - САЩ и Китай и трябва да вземе мерки, за да се справи с новите реалности.


„Европа изостава и трябва да се промени радикално. Дълбоки проблеми ще има и са неизбежни“, каза бившият премиер Станишев. По думите му и заради политическата криза България започва да губи авторитет.

Служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов коментира, че всъщност докладът не казва нищо ново, а по-точно „Царят е гол!" - Европа изостава. Той каза още, че индустрията е гръбнакът на държавата.

„Няма никакво отстъпване от Зелената сделка и целите за декарбонизация“, увери министър Попов.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини