От х:

Днес в x:

Радосвета Генова е първият победител в състезание за млади пчелари

Изображение 1 от 3

    Радосвета Генова от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ е безапелационен победител в първото Национално състезание по пчеларство, който се проведе на 19 октомври в гр. Търговище.

    За конкурса родителите ѝ научават от телевизионно предаване още през пролетта. Самите те запалени пчелари, от години предават своя опит на 13-годишната си дъщеря.

    За теоретичната подготовка на момичето помогнала преподавателката ѝ по биология Златка Гарова. Тя и я убедила, че е готова да се състезава с другите претенденти. Така Радосвета се записва за участие и се оказва, че не само е най-малкият пчелар, а и е в конкуренция с гимназисти от професионални училища, със специалност „Пчеларство“.

    След проверка на знанията, участниците се изправят и пред практически задачи: разпознаване на различни видове мед по вкус и цвят, сковаване на пчелни рамки, подреждане на пчелно гнездо, маркиране на пчелни майки, сглобяване на пчелен кошер и разделяне на пчеларски инструменти по групи според употребата им.

    Радосвета Генова се представя повече от убедително и печели първото място в конкурса, а това ѝ осигурява място в националния отбор. Класиралите се на призовите места ще представят България на Международното състезание по пчеларство в Дубай през декември.

    Стискаме палци и пожелаваме на Радосвета да представи достойно семейството, училището, града и България!


    Теодора Кирякова
     

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини