От х:

Днес в x:

Магнитното поле на Земята е убило динозаврите

Метеоритите не са причинили изчезването на динозаврите, установиха руски учени, извършили изследване на магнитното поле на Земята, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Те по безспорен начин доказаха, че именно то е виновно за нееднократното масово измиране на живи същества в историята на планетата. "По време на изследванията ни открихме, че най-големите масови измирания са настъпвалии 20-30 милиона години, след като е завършил т.нар. суперхрон", съобщи пред президиума на Руската академия на науките /РАН/ сътрудникът на Института по физика на Земята към РАН Владимир Павлов. 

Суперхрон се нарича интервалът от време, когато ориентацията на геомагнитното поле на планетата не се променя - не се наблюдават инверсии, тоест смени на земните полюси. Това е едно от най-ярките и загадъчни явления в геомагнитното полее. Закономерности в смяната на полюсите няма. Случва се на 1 млн. години те да се променят 5-6 пъти, а понякога десетки милиони години застиват в една от две възможни стационарни състояния, твърди Павлов. Досега еимало три подобни суперхрона в историята на планетата. 

Данни на палеонтолозите показват, че след края на всеки от тях на Земята се случва масова трагедия. Например по време на пермската катастрофа са измрели от 75 до 90 процента от видовете живи същества. Сега нашата планета се намира в период на постоянно геомагнитно поле. Този период продължава вече 780 000 години. А това означава, че през близките 80-100 милиона години не можем да очакваме масово измиране на видовете на нашата планета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини