От х:

Днес в x:

Фрапиращи разлики в ремонта на E-80 в Хасковско и Пловдивско

Стойността и сроковете за ремонтите на път I-8 (бившия Е-80) в Пловдивска и Хасковска област изуми много читатели на Haskovo.net, което провокира екипа ни да изпрати допълнителни въпроси към Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложител на дейностите.

Припомняме, че реконструкцията в Хасковска област започна преди 2-3 седмици. Ще бъде ремонтиран 23-километров участък между Хасково, Клокотница, Горски извор и Върбица, който ще струва 35.7 млн. лв. и ще отнеме близо 3 години. В Пловдивска област през 2022 г. беше извършен ремонт на участък с дължина 41,7 км за едва 4 месеца на стойност 28.5 млн.лв. От АПИ посочват, че причина за разликата в стойността, срока за изпълнение на дейностите и сумата е заради това, че пътната настилка в Хасковска област е в много по-лошо състояние, отколкото е била тази в Пловдивска област, преди да бъде извършен ремонтът.

Ето целият отговор от Агенция „Пътна инфраструктура“:

През 2022 г. са ремонтирани 41,7 км от път I-8 София – Пловдив – граница област Хасково. Ремонтните дейности включват фрезоване на съществуваща настилка, полагане на нова асфалтова настилка; профилиране на банкети; направа на отводнителни канавки; полагане на хоризонтална маркировка и монтиране на вертикална сигнализация. Работите са изпълнени за 4 месеца. За текущия ремонт на трасето от бюджета на АПИ са осигурени 28 577 627 лв.

Отсечката от първокласния път на територията на област Хасково, която се обновява в момента, с дължина 23 км, между селата Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково, е в по-лошо технико-експлоатационно състояние спрямо участъка, ремонтиран през 2022 г.

Проектът за ремонт на трасето в област Хасково, който започна на 04.10.2024 г., включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е възстановяване на отводняването, почистване и профилиране на канавките на пътя. Ремонтираното трасе ще бъде с нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка. Ще бъдат обновени пътните знаци.

На отсечката, за разлика от трасето на пътя в област Пловдив, се налага да се извърши ремонт в дълбочина на пътната конструкция в някои участъци. Ще бъде положена геомрежа, с която ще се осигури по-голяма здравина на пътя, съответстваща на преминаващия лекотоварен и тежкотоварен транспортен трафик. Тези допълнителни дейности заедно с полагането на новата асфалтобетонова настилка обуславят разликата в стойността на ремонта и времето за неговото изпълнение. Срокът за приключване на ремонта по 23-километровия участък в област Хасково е август 2027 г., но строителят работи мобилизирано с цел предвидените дейности да бъдат завършени по-рано от предвидения срок и шофьорите да пътуват удобно и безопасно по обновеното трасе. Строителните дейности се изпълняват по програмата за текущ ремонт и поддържане и са на стойност 35,7 млн. лв. с ДДС, които са от бюджета на АПИ.

Обръщаме внимание и че причина за разликата в стойността на ремонта на двете отсечки, освен в обхвата на дейностите, се дължи и на промяната в цените в извършваните дейности.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ши
    Шибил
    14 -1
    11:01, 19 окт 2024
    Значи, наблюдавал съм как работят работниците по пътищата,и не се учудвам за срока на изпълнение!Подпират се на лопатите,бъбрят си,а са доста повече като бройка от нормалното.Няма как да стане.Не знам инжинерите на какъв хал са,ама и те ако са така.....Чакай!!!
    • Ра
      Работник
      3 -1
      13:35, 19 окт 2024
      За толкова заплата толкова работа, ако не ти харесва ела да работиш ти.
  • 2
    Ат
    Атаман Бей
    6 0
    13:02, 19 окт 2024
    Не ме ядосвайте че ремонтът ще се удължи до 2035 г .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини