От х:

Днес в x:

Ученици от „Рекламна графика“ в ПГТ отбелязват Международния ден на художника

    С изложба във фоайето на гимназията бъдещите дизайнери от специалност „Рекламна графика“ отбелязват професионалния празник на художника. Вдъхновени от великите Ван Гог, Пикасо, Дали, Магрит, Матис, Мунк, Муха, Мондриан, те се опитаха да пресъздадат едни от най-емблематичните и разпознаваеми в световното изкуство творби. Върху платната оживяха „Викът“, „Слънчогледите“, „Звездна нощ“, „Сънят“, „Пролет“, „Постоянството на мисълта“, „Танцът“, „Синът на човека“.

    В часовете по живопис и в извънучебно време учениците работиха неуморно под ръководството на своя учител Даниела Боева.

    Припомняме, че миналата година младите художници отново твориха по повод празника като изложиха произведения лично творчество и акварелни портрети на Владимир Димитров – Майстора.

    На 18 октомври художниците по цял свят честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за първия християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

    Българската православна църква слави свети апостол и евангелист Лука на 31 октомври, а Денят на българския художник е на 3 ноември - на деня на св. Пимен Зографски.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини