От х:

Днес в x:

Скопие превръща изграждането на транспортния коридор към България в бутафория

Македонското правителство продължава да спекулира с изграждането на Коридор 8, който трябва да свърже България и Северна Македония. Едва ден, след като в Брюксел двете държави потвърдиха ангажимента си да довършат проекта, Скопие даде сигнали, че не гледа сериозно на него.

Първо министърът на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски каза, че по сегашния проект за ж.п. Коридор номер 8 „със сигурност няма да се работи“, а дали ще се работи по нов, тепърва ще стане ясно.

Малко по-късно и премиерът Християн Мицкоски обясни, че България се бави, а и няма осигурено достатъчно финансиране.

Македонските управляващи опитват да зачеркнат реализацията на транспортния коридор №8, който трябва да свърже италианското пристанище Бари и албанското Дуръс със Скопие - София и Черно море, за сметка на коридор №10 който свързва Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония с Гърция. Те обясниха, че турска фирма се е опитала да подкупи Мицкоски за изграждането на железопътната линия и затова Скопие преразглежда проекта.

По-рано тази седмица от Генералната дирекция на Европейската комисия по въпросите на съседството и преговорите за разширяване съобщиха, че България и Северна Македония препотвърждават ангажимента си да продължат изграждането на железопътния Коридор №8.

Двете страни се договориха да водят редовен диалог на високо равнище и да създадат съвместна работна група за Коридор №8, както и съответните министерства да работят за намиране на съгласувано техническо решение за изграждането на трансграничния участък от коридора, се посочва в съобщението.

Оптимизмът на ЕК обаче явно е бил пресилен.
Мицкоски: Няма достатъчно средства, България се бави

Премиерът Мицкоски обясни, че докато България не завърши своята част от проекта, строителството на линията от Крива паланка до границата с България „ще бъде загуба на обществени средства“, които гражданите на Северна Македония трябва да платят.

Мицкоски твърди, че в момента бюджетът за реализацията на този проект е 550 млн. евро, от които 200 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ, а 350 млн. евро са заем, който трябва да бъде върнат.

„Скромният ми инженерен опит казва, че (за изграждането) ще са необходими поне още 200 милиона евро. Така че от 350 милиона ще стигнем до половин милиард евро, пари, които ние ще трябва да платим. И да, 200 милиона евро, които са грант ще бъдат платени от европейските данъкоплатци, но ние сме с 500 милиона. Не е нужно да харчим тези народни пари за 22 км. линия, която няма да бъде функционална“, заяви Мицкоски, цитиран от БТА.

„Опитът казва, че си довършваме домашната работа, но от друга страна изпълнението е някак бавно“, добави Мицкоски.

Веднага след поемането на властта, воденото от ВМРО-ДПМНЕ правителство обяви, че ж.п. коридорът 10 е приоритетен и средствата за изграждане на ж.п. коридор 8 трябва да бъдат пренасочени към него.
Македонската опозиция: Мицкоски манипулира хората

Македонската опозиционна партия СДСМ коментира от своя страна, че изграждането на ж.п. линия от Коридор 8 е от съществено значение за регионалната свързаност и икономическото развитие на Северна Македония.

Страната е подписал меморандум за разбирателство за Коридор 8 с България, се посочва в съобщение на СДСМ.

Опозиционната партия отбелязва, че има и подписано споразумение със Сърбия за високоскоростната железопътна линия Ниш – Скопие и че двете споразумения са от ключово значение за развитието на инфраструктурата и връзката на страната със съседите и региона.

Според опозиционната партия всичко, което Християн Мицкоски е трябвало да направи, е да изпрати министъра на транспорта в България, или да покани българския министър на транспорта в Скопие, за да бъдат изяснени всички въпроси, свързани с проекта.

„Вместо това Мицкоски продължава да подменя тезите си и да манипулира обществеността. Ще признае ли Мицкоски, че е бил наясно с това, когато преди две седмици пътува до Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен? На тази среща е бил обсъждан Планът за растеж (на Западните Балкани - бел. авт.), който предвижда завършването на железопътния коридор 8, свързващ България, Северна Македония и Албания. Планът за растеж, напълно изготвен от правителството на СДСМ, беше потвърден от Мицкоски само с три промени, нито една от които не се отнася до проектната документация за Коридор 8. Мицкоски имаше този документ на 19 септември (по време на работното си посещение в Брюксел - бел.авт.), но продължава да заблуждава обществеността“, се посочва в съобщението на СДСМ.

Опозиционната партия посочва, че тя е предложила, а сегашният премиер на Северна Македония се е съгласил, „поне 400 милиона евро от Плана за растеж да бъдат разпределени за железопътната линия“, а „манипулира обществото, че от правителството на Северна Македония за този проект ще бъдат изхарчени 500 милиона евро“.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини