От х:

Днес в x:

Честваха 155 г. от създаването на ОУ „Св. Иван Рилски“ в Хасково

    Патронен празник бе отбелязан днес в хасковското ОУ „Св. Иван Рилски“. По този повод се проведе тържество в двора на учебното заведение, където се събраха, ученици, учители, родители и гости.

    Приветствия по повод 155 години от създаването на училището отправи директорът Соня Кирилова. Тя припомни, че то е създадено през 1869, когато е било известно като училището в Трънската махала в квартал „Змийни“. То бързо се разраства. С името на патрона – Свети Иван Рилски, най-известният български светец и покровител на българския народ, училището започва да съществува от 1883 година. До 1961 година то се помещава в старата сграда на улица „Г. С. Раковски“. През 1986-1987 година е открита новата сграда на училището, която през 2016-2017 година е цялостно реновирана.

    „Създадената модерна и защитена образователна среда не е само място за учене, но тя е и място, където се раждат нови идеи, където се развива творческия потенциал на нашите възпитаници. Многобройни са техните успехи и престижни отличия през всички тези години – години на неуморен труд, професионализъм, всеотдайност и любов. Това са години, в които нашето училище заема авторитетно място сред най-добрите основни училища в областта, предоставящо високо качество на образование. Днес 155 години по-късно съвременните ученици са достойни наследници на заветите на Иван Рилски Чудотворец. Вярвам, че и в бъдеще те ще пазят паметта за отминалите времена. Щя съхранят духа на непреходните традиции – дъх на знание, творчество и стремеж към върхове, и ще предават от поколение на поколение историята на училището, превърнала се богато наследство“, каза Соня Кирилова.

    На днешното тържество имаше танци, кратък рецитал от стих и песен.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини