От х:

Днес в x:

Прегледаха 212 души за остеопороза в област Кърджали,7% от тях са болни

В рамките на световната инициатива „Кажете НЕ на чупливите кости!“, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза“ и РЗИ-Кърджали, със съдействието на общините: Момчилград, Ардино и Джебел, се проведоха кампании за определяне на личния риск от остеопороза и скринингово изследване на костната плътност. В инициативите се включиха общо 212 лица на възраст над 40 г. Установени са 136 случая на остеопения (64 %) и 16 случая на остеопороза (7%). Всички рискови случаи бяха насочени за консултация и лечение при специалист.

Световният ден без остеопороза, който се отбелязва ежегодно на 20 октомври, слага начало на целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността за здравето на костите и начините за превенция, навременна диагноза и ефективно лечение. Провеждана под егидата на Международната фондация по остеопороза, кампанията е насочена не само към болните и хората в риск, но и към широката публика, към здравните специалисти и към обществените организации. Причината за това е, че ограничаването на глобалната епидемия от остеопороза изисква комплексните усилия на цялото общество, за да се ограничат здравните, социалните и финансовите последици от заболяването, което засяга не само живота на болния и неговото семейство, но и социалната среда с отрицателните ефекти върху пазара на труда и здравното осигуряване.

Мотото на тазгодишната кампания „Кажете „Не“ на чупливите кости“ цели да насочи вниманието към навременното откриване и лечение на заболяването, преди появата на първата фрактура.

Ключовите послания на Световния ден са начин важната информация да достигне до по-широка публика и да предизвика необходимия обществен резонанс:

„Здравето на костите е безценно!“ – Здравите кости са в основата на нашата подвижност и пълноценен живот. Ето защо хората на всяка възраст трябва да полагат грижи за своето костно здраве и да предприемат навременни мерки за превенция на остеопорозата по пътя на здравословно за костите хранене, редовни упражнения и избягване на негативни навици като тютюнопушене.

„Остеопорозата има значение!“ – Тя има сериозни здравни последици. Определянето на личните рискови фактори и приоритизирането на здравето на костите като например сърдечно-съдовите заболявания, провеждане на скрининг или тестове за наличие на рискови фактори, както и разяснителни кампании за важността на придържане към лечението са мерки, които ще запълнят празнините в превенцията и лечението и ще допринесат за подобряване на мобилността и независимостта на възрастните хора.

„Да превърнем остеопорозата в здравен приоритет“ е послание, което цели да намали огромната човешка и икономическа тежест на случващите се ежегодно 37 милиона фрактури при хората над 55 г. възраст в глобален мащаб. Правителствата и здравните власти могат да приоритизират здравето на костите, като подобрят грижите за хората, претърпели една или повече остеопорозни фрактури, така че да се осигури навременна диагностика и лечение на всяка фрактура след 50 г. възраст и да се предотврати развитието на последващи счупвания, обездвижване и инвалидизация на болните.

Това съобщха от РЗИ Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини