От х:

Днес в x:

Смолян отбеляза тържествено 112 години от Освобождението си

Смолян отбеляза тържествено 112 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски полк, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски – Пловдив и Трети ученически гвардейски отряд – Смолян. Тържествената проверка се командва от майор Иван Атанасов, а приемащ зарята беше командирът на 101 Алпийски полк полковник Стефан Димов.
Във военния ритуал взе участие националното знаме на Република България, бойното знаме на 101 –ви Алпийски полк, копие на знамето на 21-ви Средногорски полк и знамето на Трети ученически гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“.
„21 октомври остава в родопската история, като славен и дългоочакван ден. Денят, в който отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред героичния подвиг на 21 Средногорски полк.
Думите на командира полк. Серафимов „Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!“ и до днес се предават от поколение на поколение признателни родопчани.
С увереност и дълбока вяра в несломимата мощ на полка, средногорци политат към така жадуваната свобода, за да „не върнат на освободения роб робството“, за да се присъединят към майка България.
112 години по-късно, ние помним тяхното безсмъртно дело, благодарение на което Родопите са свободни, а връх Средногорец се превръща във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост.
Днес учим, работим, творим, пътуваме, мечтаем и сбъдваме мечтите си благодарение на онези храбреци, водене от полк. Владимир Серафимов, които през 1912 проляха героичната си кръв за нашата свобода.
Днес не трябва да воюваме и да проливаме кръв, но трябва да помним, да пазим и тачим, да обичаме.
Да помним заветите на полк. Серафимов, на 21 Средногорски полк и всички наши предци, водени от стремежа си към свобода и независимост за тях и бъдещите поколения.
С достойнство и толерантност да се стремим към успешното бъдеще на Родопския край и да го обичаме безусловно“, посочи в тържественото си слово вр.и.д. кмет на Община Смолян Марин Захариев.
Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война произнесе и областният управител Захари Сираков.Водещ на тържеството беше Адриан Петров.
На тържествената заря проверка присъстваха още Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, секретарят Момчил Николов и др.
Днес по-рано бяха поднесени венци и цветя пред паметника на полк. Серафимов на Новия център в Смолян.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини