От х:

Днес в x:

101-ви Алпийски полк ще получи нова техника, въоръжение и материални средства

Изображение 1 от 2

    101-ви Алпийски полк отбеляза тържествено своя празник в центъра на Смолян. На събитието на Амфитеатъра на Новия център в града присъстваха ген. майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, областния управител на Смолян Захари Сираков, директори на различни институции в града, духовници и граждани.

    „Ако разглеждаме Сухопътни войски като едно ковчеже със скъпоценности, които са всички формирования, 101-ви Алпийски полк е диаманта в тях. Вие сте хората с уникални способности, които други не притежават. Вие сте формирование с уникални умения, които другите не притежават. Вие сте хората, които обучавате в тези умения не само личен състав от формированията на Сухопътни войски, а целите въоръжени сили и видовете въоръжени сили и инструкторите, подчинени пряко на министъра на отбраната. Към вас са поставени изключително много задачи, голяма част от които не могат да бъдат изпълнени от никой друг. Затова сте толкова ценни. Ценните сте един път заради задачите и втори път, защото вие сте хората, част от семейството на Сухопътни войски“, каза в словото си ген. майор Дешков.

    Той подчерта, че за диаманта трябва да се полагат много грижи. „Това ни е един от основните приоритети в командването. Именно модернизацията и развитието на 101-ви Алпийски полк. Затова стартирахме доста процеси, които са за придобиване и увеличаване на броя на материални средства, превозни средства и вашето въоръжение. Горещо се надявам, че с новите доставки на следващия ви празник да изглеждате значително по-различно“, подчерта командирът на Сухопътни войски. Той заяви, че всички военни са разбрали, че военнослужещите от Смолян имат големи родопски сърца. „Не напразно спечелихте първо място на художествената самодейност в Сухопътни войски“, отбеляза ген. майор Дешков.

    Той добави, че следващата цел, която са си поставили е в по-далечен план да се промени и структурата на полка в посока към нарастване.

    „Днес на вашия празник, искам да ви кажа, че всяко ваше действие до момента и всичките учения, в които сте участвали, мисии, задачи, нито командирите преди мен, нито мен не сте ни накарали за секунда да се срамуваме. Напротив, аз се гордея с вас. Получих много обаждания за участието на личен състав от полка в Смолян в учението в Румъния и неговото представяне и сравняване с колегите от другите армии от страните – наши съюзници. Накарали сте ги да се срамуват, за което ви благодаря и ме карате с това да се чувствам горд. Бъдете живи и здрави. Да са живи и здрави и вашите семейства и близки, да продължават да ви подкрепят, защото спокойствието в къщи води до устременост в задачите и защитата на страната. Честит празник!“, каза още командирът на Сухопътни войски.

    Зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев каза в словото си, че в този празничен ден трябва да си спомним, че 101-ви Алпийски полк е славен наследник на 21-ви Средногорски полк и че на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. много хора са дали живота си, за да може да са свободни Родопите и да имаме един прекрасен град Смолян. „Радвам се, че 101-ви Алпийски полк се развива, участва в мисии, защитава родината и ни помага по време на бедствия, аварии и катастрофи. Пожелавам ви да сте здрави, да продължавате да служите на града и на родината. Вие сте много активни и по време на благотворителни инициативи и без да давате никаква гласност помагате на хора в беда. Огромен поклон и благодаря за тази ваша дейност. Да си пожелаем да имаме мирни години, да може да разчитаме на вас и да давате пример и на нашите деца. Да ги учите на дълг, чест, достойнство, за да може те да продължат традицията и някои от тях да станат един ден част от полка“, заяви Захариев.

    Областният управител на Захари Сираков пък отбеляза, че празникът на 101-ви Алпийски полк за всички е неизменна част от честванията по случай Освобождението на Родопите. „Вие сте достойни наследници на 21-ви Средногорски полк, извоювал жадуваната свобода преди 112 години. И днес военните постижения на служещите в местното формирование ни изпълват с чувство на гордост. Вашите отличия за успешно изпълнени мисии в страната и в чужбина, в мироопазващи операции на НАТО, имат заслужена признателност за приноса в издигането на международния престиж на българската армия. Уважавам вашата храброст и изказвам признателност за обществената ви ангажираност и помощта, която оказвате на населението при извънредни ситуации. Благодаря ви за чувството на национална гордост, което засилвате у нас. Пожелавам ви здраве, благополучие за вас и близките ви, много успехи и възможности за професионално израстване“, каза Сираков.

    Председателят на Общински съвет – Смолян, Димитър Кацаров, който беше и дългогодишен командир на военното формирование в Смолян, също поздрави военнослужещите. „Поздравявам ви за това, че продължавате славните традиции на 21-ви Средногорски полк. В днешния ден трябва да сме реалисти, че от 112 години има военно формирование в Смолян и това става непосредствено след Балканската война. Радвам се, че геостратегическата среда и решенията, които на съвременния етап се вземат както от военното и от политическото ръководство ви дават една свобода и спокойствие. Радвам че отминаха времената, когато имаше решение на Народното събрание и правителството от 2011 година това поделение да прекрати съществуването си и това не случи. Вие изпълнявате перфектно трите мисии, които имате в българската армия – давате принос за международния мир и сигурност, участвате в мисии извън граница, участвате в подготовката за националната отбрана и давате своя принос за защита на населението с различните формирования. Имате визия и перспектива – вие можете и знаете. Пожелавам ви здраве на вас и вашите семейства. Честит празник!“, каза още Кацаров.

    Празникът продължи с награждаване на около 30 военнослужещи от командира на полка, полковник Стефан Димов, с грамоти за показани високи резултати в различни учения и мисии. Други над 30 военни получиха награди за участие в спортни състезания.

    След това епископ Висарион и свещеници от Смолян отслужиха молебен за здраве на военнослужещите.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини