От х:

Днес в x:

Поставиха безплатни силанти на 4600 деца от Хасковско, кампанията продължава

    Безплатни силанти са поставени на зъбите на 4600 деца в Хасковска област до края на миналата година. Това заяви за Haskovo.net д-р Кремена Вълкова - минути преди днешния семинар на зъболекари в Хасково.

    Манипулациите се извършват от началото на 2011 г. в региона по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, като д-р Вълкова е регионален координатор за Хасковска област. Тя уточни, че безплатното силанизиране продължава и през тази година.

    „Децата, които са минали през програмата, вече не се страхуват, а влизат в нашите кабинети с усмивка, което за нас е изключително голям успех. Освен това забелязваме при орегледа, че оралната им хигиена е на абсолютно по-добро ниво и съответно денталното здраве също. Децата споделят, че те самите са коректив в семейната среда, тоест те наблюдават техните родители дали стриктно спазват техните орално-хигиенните навици и дали редовно посещават зъболекарските кабинети.

    Националната програма е насочена към силанизиране на първите постоянни молари на децата от 5 до 8-годишна възраст. Рискът от кариес на тези зъби е много висок и затова се поставя силантите, представляващи дентален материал, образуващ тънък защитен слой върху дъвкателната повърхност на първите молари.

    „С това се намалява рискът от кариес от 60 до 70%“, каза д-р Вълкова. Освен нея, по националната програма в региона работи и д-р Елена Паунова в Харманли.

    На днешния семинар лектори бяха д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз и на Националния координационен съвет, заместникът му д-р Светослав Гачев и д-р Борислав Миланов – главен секретар на БЗС.

    Бяха поканени медицински специалисти, учители и директори на детски градини и училища, представители на РЗИ и РЗОК.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини