От х:

Днес в x:

Служебната власт сменя държавния надзорник в „Нефтохим“, докато купувачи оглеждат рафинерията

Служебният министър на енергетиката се кани да смени назначения преди малко повече от година представител на държавата в „Люкойл Нефтохим“ Бойко Ницов. Ницов, който бе представен като противник на руския петрол, зае поста след конкурс. Междувременно бургаската петролна рафинерия е обект на дю дилиджънс от потенциални купувачи, избрани от собственика ѝ - руската компания „Лукойл“, да получат достъп до пълната информация за дружеството и да подадат обвързващи оферти за придобиването му.

Кабинетът на Димитър Главчев, в чиито действия ясно личи политическата воля на ГЕРБ и лидера на ДПС-Новото начало, е избрал за държател на държавната златна акция в „Лукойл Нефтохим“ Цветан Цирков, шеф на дирекция „Публични предприятия“ в Министерството на икономиката и индустрията.
Провал на първия опит

Опит за назначаването му е направен на общото събрание на акционерите на „Лукойл Нефтохим“, провело се на 17 септември. Предложението на служебния министър Владимир Малинов за смяната на Ницов с Цирков е одобрено, макар да не е присъствало като точка от дневния ред и обструкциите за гласуването ѝ са изрично записани в протокола от общото събрание. Въпреки че отстраняването на Ницов е гласувано, Агенцията по вписванията отказва да го приеме именно с аргумента, че за да стане факт смяната с Цирков, тя трябва да е била предварително записана в дневния ред.

В резултат на това за 14 ноември в Бургас е свикано ново общо събрание на акционерите с включена в дневния ред смяна на държавния надзорник. Ако на тази дата няма кворум, следващото свикване е за 28 ноември, става ясно от документите в Търговския регистър.

Не е ясно какви са аргументите на служебния министър Малинов за смяната на Ницов с Цирков. От пресцентъра на енергийното ведомство също не дават никакво обяснение.

Ницов е ръководил екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на ЕС в Любляна, бил е директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон. В CV-то му фигурира и опит като старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и като асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център „Саркис“ на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ, става ясно от визитката му, публикувана на сайта на Центъра за изследване на демокрацията, чийто асоциират сътрудник е той.

За година работа в надзора за рафинерията не е съобщавано публично какво е свършил Ницов. Твърди се, че той е работил за подготовката на „стендбай“ договори с доставчици на суров петрол, различни от Русия, които да осигуряват суровина за рафинерията при необходимост.
Претендентът

Цветан Цирков оглавява дирекция „Публични предприятия“ в икономическото министерство, в периода от август 2021 до март 2022 г. е бил в борда на Националната компания „Индустриални зони“, след това в ръководството на създадената от правителството на ГЕРБ „Държавна петролна компания“, която обаче така и не заработи и бе закрита. В момента е в съвета на директорите на Индустриална зона „Доброславци“. Не е ясно с какви аргументи е избран именно той за надзорник в „Нефтохим“ и как ще защитава по-добре от Ницов националния интерес в управлението на рафинерията.

Слуховете са, че назначението му е свързано с предстоящата смяна на собствеността в бургаската рафинерия и желанието на някои политически фигури да запазят влиянието си там.

Руският собственик на бургаската рафинерия съобщи официално, че обмисля продажбата ѝ, след неимоверно шумния политически натиск от страна на ГЕРБ и лидера на ДПС-Новото начало Делян Пеевски за предсрочно прекратяване на преработката на руски петрол там.
Чака се купувач

През декември миналата година от „Лукой“ обявиха, че „предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата „Лукойл“ на територията на България, компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив“. „С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса“, съобщи собственикът на всички акции без златната държавна.

Сега, по информация на Mediapool, „Лукойл“ е в етапа на изготвена къса листа от кандидати, заявили интереса си да купят преработвателното предприятие, което е сред най-модерните даже в световен мащаб. В момента те се запознават с документацията на дружеството и анализи преди да подадат обвързващи оферти, което нямало да стане преди края на годината, твърдят запознати. Според други източници е възможно сделката да се обяви и по-рано.

Дори и това да стане, одобрението ѝ на първо място ще зависи от парламента, след като миналия декември депутатите приеха решение, според което евентуална сделка за „Нефтохим“ трябва да бъде одобрена с мнозинство от две трети в парламента. Бъдещото Народно събрание се очаква да се също толкова раздробено, колкото и предишното. Сделката подлежи и на регулаторни одобрения.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини