От х:

Днес в x:

Вече умъртвиха 250 овце от зарaзената с шарка ферма в Узунджово

    250 овце от фермата в Узунджово, в която беше открито огнище на шарка по дребния добитък, са вече умъртвени, научи Haskovo.net. Животните се упояват и след това се умъртвяват безболезнено. Намерени са и подходящи места за загробване.

    Както вече съобщихме по-рано, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Узунджово. Заболяването е потвърдено за животновъден обект с 307 овце и 217 кози.

    Собственикът на фермата в Узунджово отказа коментар. 

    Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Узунджово. Пътят към фермата е преграден с автомобил, а около нея могат да се видят хора с бели защитни комбинезони. Това установи на място екип на Haskovo.net.

    БАБХ определи и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат Димитровград и близките села Воден, Черногорово, Брод, Златно поле, Райново и Крепост. В зоната попадат още селата Стамболийски, Подкрепа, Стойково, Родопи, Александрово, Нова Надежда, Любеново, Динево от община Хасково. В периметъра попада и село Константиново от община Симеоновград. 

    Заболяването не е опасно за хората, но се разпространява много бързо при животните и това може да причини огромни икономически загуби, припомнят от БАБХ.

    Междувременно ситуацията в Узунджово беше разгледана на заседание на Областната епизоотична комисия. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев запозна представителите на другите институции в комисията с набелязаните мерки. 

    Към всички общини на територията на областта, ще бъде изпратена заповед на областния управител Мехмед Атаман за свикване на общинските епизоотични комисии. Целта е животновъдите и населението да бъдат информирани и да се вземат превантивни мерки за недопускане на разпространението на болестта.

    Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни в обособените около огнището в Узунджово предпазна зона и периметър с засилени мерки. Изключение ще се прави само за животните, които са предназначени за незабавно клане. Те ще бъдат преглеждани от оторизиран ветеринарен лекар.  
     
    Засилва се и ветеринарният контрол по границите с Турция и Гърция за транзитно преминаващите през Хасковска област животни, казаха още от Областна администрация.
     
     
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      МаоДжеДзун
      14 -1
      14:18, 17 окт 2024
      После ще се яде месо двайсет годишно дълбоко замразено аржентински внос от фирмата на някой брат на депутат.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини